Доброволци от санданското село Ласкарево ремонтират местния храм „Св. Спас“

Доброволци от санданското село Ласкарево ремонтират местния храм „Св. Спас“. Идеята е дошла преди две години, тъй като храмът е бил в лошо състояние и е имало опасност да рухне. Тогава се обявява и благотворителна кампания за събиране на средства за ремонт на храма, разказа за БТА Борислав Миталов, инициатор на благотворителната кампания.

В инициативата са се включили местни патриотични организации и жители от цялата община.

„Повечето средства се събраха главно от дарители и жители на селото и такива, които живеят в чужбина“, каза Борислав Миталов. Църковното настоятелство също ще помага, обясни той.

Борислав е собственик на малък магазин в селото и е отделял печалбата от продаденото месо в магазина за инициативата. Димитър Гилев от проекта „Древна България“ се е включил с десетки книги за продажба, средствата от които отново за били за ремонт на храма, разказа инициаторът на кампанията.

Миналата седмица са изкопали основи за поставяне на колони, защото от едната страна, стената на храма не е здрава. „Основи, колони и пояс и покрива трябва напълно да се смени, защото е много разрушен, всичко е изгнило, керемидите са напълно изпотрошени. Ще се смени напълно покривът“, каза Борислав.

В ремонтните дейности се включват доброволци, които се припознават в каузата. „Вчера бях с две момчета и всеки, когато може ще се включва с един, с два дни. За другата седмица са ми обещали доста хора от селото.

Финансовите средства, които събрах не са достатъчни да платим на майстори и затова решихме с доброволчески труд на хората от селото.

Кой, когато се освободи за един, два дни да идва, да помага“, посочи още Борислав. Той предвижда, че до няколко седмици ще бъдат готови.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене