Зелен фасул по гръцки

Рецептата, в която ще се влюбите

ОТ ИВАЙЛА ТОДОРОВА

Мнозина свързват традиционната гръцка кухня предимно с пресните морски дарове, тиквичките и патладжаните, а зеленият фасул отсъства от представите им за перфектната вечеря в гръцки стил. Всъщност, зеленият боб е сред най-почитаните храни от местните в южната ни съседка, а една от най-разпространените стари рецепти е за зелен фасул „на мазнинка“.

Макар към него да се прибавят нетипични за българския вкус подправки, ястието, наподобяващо нашите летни манджи, е невероятно вкусно. Приготвя се с минимум продукти, не изисква много време и е отличен избор за постен обяд или вечеря в летните дни.

Зеленият фасул е изключително полезен, защото има богато съдържание на витамини А, В, С, Е, както и фолиева киселина, калий, магнезий, цинк и фибри. Основните му предимства за здравето са, че подпомага сърдечната дейност, намалява нивата на лошия холестерол и увеличава тези на добрия. Заради мощния си запас от калций и фосфор, зеленият фасул спомага за здравината и плътността на костната система. Има очистващо действие, стимулира работата на червата и храносмилателната дейност.

Зеленият фасул е с нисък гликемичен индекс, което го прави прекрасен за консумация от диабетици. Хипогликемичните му свойства действат успокояващо на нервите, намаляват безпокойството и стреса и подобряват психичното здраве.

Необходими продукти за рецептата:

  • 500 г пресен зелен фасул
  • 1 глава стар кромид лук
  • 3 скилидки чесън
  • 2 средни розови домата
  • 3 с.л. зехтин
  • 1 чаша бяло вино
  • 1 ч.л. мед
  • 1 с.л. пушен червен пипер
  • 1 ч.л. чили
  • Щипка канела
  • Половин лимон
  • Няколко стръка магданоз
  • Подготовката започва от измиването на зеления фасул и неговото почистване. За целта отстранете двете крайчета на всяка шушулка с нож. Ако има лико, внимателно го премахнете, без да нарушавате целостта им. Шушулките не се режат на половинки или четвъртинки, запазват се цели.

    Измитите и почистени шушулки се изсипват в тенджера с вряща подсолена вода. Варят се 10 минути на среден огън, докато поомекнат. Не бива да се пресготвят и сваряват напълно.

     

    Снимка: Ивайла Тодорова

     

    Изваждат се от тенджерата, шокират се с ледена вода под чешмата и се оцеждат много добре.

    В дълбок тиган на котлона се загрява зехтинът. Към него се прибавят ситно нарязаните лук и чесън. Задушават се за няколко минути, докато лукът стане прозрачен и започне да хваща златист загар.

     

    Снимка: Ивайла Тодорова

     

    В тигана се изсипват и предварително нарязаните на ситни кубчета обелени от ципата домати. Не ги стържете на ренде, не търсим ефект на доматен сок или пюре.

     

    Снимка: Ивайла Тодорова

     

    Веднага след това прибавете подправките – сол, пушен червен пипер, чили и щипка канела.

    В тигана изсипете и оцедения зелен боб. Разбъркайте и веднага след това налейте вътре чашата бяло вино, а после изсипете и меда.

     

    Снимка: Ивайла Тодорова

     

    Разбъркайте отново и затворете плътно с капак.

     

    Снимка: Ивайла Тодорова

     

    Задушавайте на среден огън в продължение на около 30 минути, като разбърквате от време навреме, докато течността от ястието се изпари напълно.

     

    Снимка: Ивайла Тодорова

     

    Готово е, когато е останало само на мазнинка.

     

    Снимка: Ивайла Тодорова

     

    Поднесете ястието, поръсено с нарязан на ситно пресен магданоз и сока на половин лимон.

    Съвет

    Ако обичате сирене, можете да нароните върху ястието 100 грама преди поднасяне. Вкусовата комбинация е фантастична.

  • vkusotii.dir.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене