Успение на св. Йоан Рилски Чудотворец отбелязаха в Рилския манастир

Празникът Успение на св. Йоан Рилски Чудотворец се отбелязва днес тържествено в Рилската света обител. По традиция, в навечерието на празника, беше отслужено всенощно бдение, което продължи до ранните часове на днешния ден. Бдението беше предстоявано от митрополита на Стагот и Метеор, Гърция, Теоклит, който за първи път идва в Рилската света обител.

Светата Божествена литургия днес беше възглавена от Неврокопския митрополит Серафим в съслужение с митрополит Теоклит, Старозагорския митрополит Киприян и Адрианополският епископ Евлогий – игумен на Рилския манастир.

Въпреки че е делничен ден, днес в манастира се събраха стотици православни християни, дошли от всички краища на страната да се преклонят пред Рилския светец. Мнозина бяха дошли още предния ден, останаха да пренощуват в манастира и да се включат във всенощното бдение.

Заради множеството миряни и туристи, дошли в манастира днес от цял свят, имаше и засилено полицейско присъствие, а екипи на полицията регулираха движението около манастира и паркингите в околността.

„Днес отново се събрахме, за да почетем този славен ден на успението на Св. Иван Рилски, да си припомним малко за живота му и отново да вникнем в словата му, с които той поучава всички, които идваме тук и почитаме паметта му“, каза митрополит Серафим.

Той благодари на високия гост от Гърция, за това, че в днешния празник е гост на манастира и посочи, че вярва, че молитвите и богослуженията в Рилската света обител са онова средство, което привлича Божията благодат и в днешните трудни, изпълнени с изпитания времена над нашата родина и нашия народ.

„Не трябва да се молим и търсим подкрепа от Св. Иван Рилски само, когато имаме нужда от него“, каза в словото си игуменът на Рилския манастир, Адрианополският епископ Евлогий.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене