Решиха проблема с фермата в село Влахи

Фермата и животните на братята Сидер и Атила Седефчеви остават в село Влахи, но каракачанските кучета трябва да се отглеждат на безопасно място и да бъде почистен натрупания по скатовете оборски тор. Това стана ясно след проведена среща между кмета на община Кресна, природозащитници и двамата животновъди.

На срещата фермерите са поели ангажимент да депонират оборския тор извън село Влахи и да отглеждат каракачанските кучета по безопасен за хората начин, заяви кметът на община Кресна Николай Георгиев:

Решението на Общинския съвет за преместване на стадото калоферски кози извън центъра на селото обаче остава. Точно това породи вълна от негодувание в социалните мрежи, дори беше стартирана подписка в подкрепа на Сидер и Атила Седефчеви, които спасиха от изчезване най-старите български породи.

Според общинската наредба броят на животните, отглеждани в регулацията на населените места, е до пет. Законът за ветеринарно – медицинската дейност обаче не предвижда такава забрана за животновъдните ферми. Затова и братя Седефчеви обжалват решението на ОбС.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене