Защо искат изселване на стадо с 500 овце от почти изчезнала порода от с. Влахи

Според местните замърсява селото, а в подкрепа на фермерите върви петиция

Стадо с редки видове овце и кози скара фермер и кметски наместник в село Влахи. Намеси се и общинският съвет, който почти единодушно взе решение и нареди стадото да бъде преместено от центъра на Влахи. От фермата обаче категорично се противопоставиха и не желаят да напускат селото.
Фермата на братята Сидер и Атила Седефчеви е създадена преди 23 години във Влахи.

„В това село се възстанови обявена за изчезнала порода преди доста години – това е каракачанската овца, тук се направиха поголовия, описателна част, чисто научна и развъдна дейност“, обясни фермерът Сидер Седефчев.

Малкото местни жители обаче недоволстват, че фермата, която е точно на центъра на Влахи, замърсява селото, а освен това, кучетата, които охраняват овце и кози, са агресивни.

„Не може в центъра на селото да гледаш 200 или 50, или 100 кози. Той твърди, че неговите кучета са добронамерени, че те не нападат никой, но има не един и два случая на нападнати и ухапани хора“, коментира местната жителка Мариета Димова.

„Кучетата са свободни – който има куче, каишка, да си го върже, да си го разхожда. Това е закон“, категоричен е кметският наместник на Влахи Васил Василев.

„Оказа се, че дори в село с шестима човека пречим. Ако трябва да съм точен – в Кресна, където живеят много повече хора, има много повече животновъдни обекти, които също имат кучета, които също имат тор. Тази тор не е разхвърляна в селото“, каза още Седефчев.

Общинският съвет обаче е категоричен, че фермата трябва да се премести. Първоначалният срок това да се случи беше 10 август. Сега той е удължен, но братя Седефчеви са категорични, че ще си търсят правата.

За случая се разбра преди няколко дни от публикация на Александър Петров във Facebook.

Стадо с 500 овце от почти изчезналата порода каракачанска овца ще трябва да бъде бъде премахнато от благоевградското село Влахи. Идеята за възстановяването на породата е дошла на братята Сидер и Атила Седефчеви, които са художници, пише той в поста си.

Според Александър Петров обаче те „дразнят местната власт“ с инициативата си.

„Общинските съветници се опитват да ги изкарат вредящи на природата, затънали в пари престъпници“, пише още той и допълва, че основна причина за премахването на животните е мръсотията и миризмата от тях.

„Затова общинарите са разпоредили стадото да се махне от селото до 10 август. Как се махат 500 овце за няколко дни? „Оправяй се!“ По-важният въпрос обаче е защо! Защо да се махне единственото, което пази селото от смъртта? Защо се разпространяват лъжи, като този проект за лешояди на стойност 14 милиона(!)? Защото всеки, застанал на пътя на мутрите и мафията, трябва да бъде унищожен“, пише още Петров в публикацията си.

В подкрепа на фермерите вече се изказа и земеделският министър Кирил Вътев. Върви и петиция в защита на стадото от Влахи.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Анисия Иванова

dnes.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене