Групата за спасяване с кучета към ПСС се сдоби с високопроходим бус и пикап

Норд и Нико са първите спасителни кучета от Групата на спасяване с кучета (ГСК) на Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК, които изпробваха новия бус Ford Transit, който ГСК получи като дарение, съобщават на интернет страницата си от спасителната служба.

Спасителните акции, в които се включват кучета, изискват превозването им до мястото на инцидента отпочинали, за да са ефективни и условията, при които се извършва транспортирането им са много важни.

Сумата за закупуване на специализирания транспорт беше събрана за по-малко от 48 часа от Фондация „Манол Пейков и приятели“. Бусът е произведен през 2019-а и е с висока проходимост, а за да може да е оптимално пригоден за превоза на спасителните кучета и специфичните операции, от фирмата доставчик правят много подобрения – има шест седящи места за планинските спасители и вентилиран товарен отсек с клетки за четири кучетата и независим отоплител (за работа при минусови температури), и голям багажник на покрива, достъпен със стълба. Трансформацията на автомобила отне близо два месеца.

Въпреки че пазарната му цена е значително по-висока е направена сериозна отстъпка за ПСС, която включва всички упоменати подобрения.

Неочаквано за ПСС, по време на церемонията по предаване на буса, Александър Костадинов, директор „Маркетинг и продажби“ в Мото-Пфое обяви, че компанията предоставя и високопроходим пикап Ford Ranger за ползване от ПСС поне за една година.

„От името на планинска спасителна служба и Групата за спасяване с кучета бих искал да изкажа своите безкрайни благодарности към всички, които направиха възможно реализирането на тази наша мечта“, заяви Атанас Уков – ръководител на Групата за спасяване с кучета на ПСС при БЧК.

Изключителна благодарност към всички дарители, които се включиха в кампанията изказа и Емил Нешев – директор на дирекция ПСС при БЧК

/фокус

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене