Директорът на ПСС: Да си направиш застраховка е показателно за планинарската култура

„Да си направиш застраховка е показателно за планинарската култура на хората и е изключително важно, особено за нас. Призовавам всички, които излизат в планината да помислят – парите, които ще дадат за такива застраховки са пренебрежимо малки. Около 30 лева струва годишната застраховка в стандартния си вариант“, каза директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев в студиото на bTV.

По думите му финансовото състояние на Планинска спасителна служба (ПСС) въобще не е розово, а наличието на застраховки улеснява екипите.

„Всяко лято е много напрегнато, но тази година нещата стават много сериозни. Непрекъснато валят акция след акция. Акцията за Мальовица беше третата за деня на отряда в Самоков. Колегите от Боровец и Самоков работиха цял ден много тежко“, допълни той.

По думите на Емил Нешев хората подценяват както условията в планината, така и собствените си възможности. Голяма чст от туристите са без застраховка.

При акции, в които има нужда от хеликоптер процедура е тежка, допълни Емил Нешев.

„Трябва да минем през много институции, за да стигнем до излитане на хеликоптер. Стремим се да бъдем максимално бързи. При военните нито те, нито машините са специално тренирани и оборудвани за такава дейност. Пак успяваме да постигнем много добри резултати“, каза той.

Нешев изрази надежда, че тази година ще пристигне първият медицински хеликоптер у нас.

„Трябва да бъдем малко по-търпеливи, за да се случи всичко както трябва. Вървим в правилна посока, но изисква време. Работили сме с тези пилоти, познаваме ги и нямам никакви съмнения, че още с идването на първата машина нещата ще започват да се случват“, каза директорът на ПСС.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене