Групата за спасяване с кучета на ПСС-Банско вече разполага с високопроходим бус

Групата за спасяване с кучета на Планинската спасителна служба (ПСС) разполага с високопроходим бус, получен като дарение, който вече е паркиран в базата на планинските спасители в Банско. Заедно с буса, Групата за спасяване с кучета получи и високопроходим пикап за ползване от ПСС за срок от поне една година.

От тези две нови возила ще се възползва цялата Група за спасяване с кучета в България, като автомобилите в момента са позиционирани в базата в Банско, тъй като тук е много голяма част от групата, каза пред репортер на БТА Любчо Джолев от ПСС – отряд Разлог. При нужда, без значение дали в страната или в чужбина, бусът и пикапът ще се ползват от всички.

Бусът разполага с всичко необходимо за комфортното пътуване както на планинските спасители, така и на кучетата. Има шест места за планински спасители, а кучетата са отделени с преграда, с цел да пристигат на мястото, откъдето започва акцията им, отпочинали и готови за спасителни действия, посочи Любчо Джолев.

Досега сме пътували с кучетата буквално върху нас, зад нас, в едно и също помещение, в джипове, които не са специализирани за транспорт на кучета, по този начин то се натоварва, възприема нашите емоции, буквално подушва нашия адреналин и тогава, когато започне да работи, не е на 100 процента ефективно, тъй като вече е доста превъзбудено и изморено, каза за БТА ръководителят на Групата за спасяване с кучета на ПСС към Български червен кръст (БЧК) Атанас Уков. Новият бус, както и пикапът, дават и сигурност на планинските спасители, посочи той. „Може да погледнете с какви автомобили разполага към момента спасителна служба, това е автомобил, който буквално е за музея, но в същото време ние ги поддържаме и успяваме да вършим нашата работа с тях“, каза още Атанас Уков, визирайки паркирания в двора на базата в Банско пикап, с който досега спасители и кучета отиваха на акция.

Новият бус е при нас благодарение на много хора, каза още Атанас Уков. На първо място това е Галина Василчева, фондация „Манол Пейков и приятели“, „Мото-Пфое“ и всички дарители, които ни помогнаха да придобием този бус, посочи Уков. Това много ще улесни придвижването до определени места, но дано да са по-малко такива, защото когато се налага да работим, някой страда, допълни планинският спасител от отряда в Разлог Любчо Джолев.

Планинските отряди разчитат до голяма степен на доброжелатели и дарения. През последните месеци база Банско получи два дрона дарение, каза още Атанас Уков. А докато екипът на БТА записваше интервютата за последното дарение – буса за Групата за спасяване с кучета, поредният дарител показа, че доброто е заразно. Анестезиологът д-р Стефан Майдачевски, който е роден в Германия и от 25 години е практикуващ медик, дари за отряда в Банско вакуум матрак. „В Германия имаме понякога неща, които са все още много годни за употреба, които обаче се сменят на периоди и съм донесъл един вакуум матрак, който смятам, че ще помогне на колегите тук. Цялата тази работа, която момчетата вършат с подръчни материали понякога, страшно ме трогва този ентусиазъм и помислих как бих могъл малко поне да помогна и да осъществим връзка. Когато чух, че спасителите са били и в Турция при голямото земетресение, просто почувствах, че трябва нещо да направя и за тези момчета тук“, каза за БТА д-р Майдачевски.

Модернизирането на отрядите е основно с дарения, разказа Атанас Уков. Това не ни демотивира, но ни изморява, допълни планинският спасител. Даренията ,обаче, помагат на екипите да вършат по-добре своята работа – да спасяват. Само в последните няколко дни в Пирин бяха проведени пет трудни акции на отрядите от Банско, Разлог, Добринище, Сандански и Благоевград.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене