Зърнопроизводители: Цената на житото скочи с 50% и ще расте още

Само за десет дни от началото на войната в Украйна  цената на зърното на световните борси е скочила с 50 процента. От 270 евро за тон на 28 февруари към днешна дата  вече е 454 евро, посочи пред „24 часа“ пловдивският зърнопроизводител Ангел Вукодинов. След заявленията от страна на държавата, че ще изкупува още, за да запълни запасите до 2023 г., очакванията са цената му у нас да скочи още, след като има търсене.

На пристанищата в Бургас и Варна вчера българска пшеница е отпътувала за експорт на 615 лева за тон, допълни Вукадинов. Той очаква държавата да се намеси на пазара.

По информация на бранша складовете на „Държавен резерв“ в момента били празни, защото нямало добри условия за дългосрочно съхраняване. Това била и е една от причините държавата да обяви, че започва да изкупува пшеница. Другата е войната в Украйна – житницата на Европа. Ако там не могат да ожънат, не е изключено да се стигне до зърнена криза, коментират запознати.

В силозите и складовете на производителите към момента се съхранявали едва 10 процента от последната реколта или около 300 хиляди тона. Всичко останало вече било изкупено от търговците.  Ако плъзнат опити за спекула, ще дойдат от тях, коментират зърнопроизводители.

„Няма риск българите да останат без хляб, в страната има налични над 3,5 милиона тона жито. За изхранването на населението са нужни близо 1,2 млн. т годишно“, изчисли  Светослав Русалов, член на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Само в Пловдивско са засети 51 952 хектара пшеница, твърди Ангел Личев от Областната земеделска служба. Категоричен е, че няма опасения за евентуални дефицити.

Въпреки, че хлябът вече е 2 лева от бранша твърдят, че нямало опасност да поскъпне още. „Пшеница има достатъчно, а цената се формира от много фактори и главният са енергоносителите“, коментира Мариана Кукушева от Националния съюз на хлебарите и сладкарите. Производители обаче искат правителството да забрани официално износа на българска пшеница. Защото засега натискът да се ограничи експортът е негласен и само устен.

„Какво да прогнозираме като засега има само заявления, но няма никакъв официален документ и параметри. Пшеницата ще се купува на борсови цени и правителството трябва да приготви 2 милиарда лева, за да си попълни запасите“, единодушни са в бранша.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене