Новите жители на Банско – дигитални номади

Свободата да избираш къде да живееш, колко дълго да останеш и в същото време да работиш и получаваш достатъчно доходи, за да може да си позволиш да обикаляш екзотични и непознати места по света. Това е дигиталното номадство – начин на живот и работа с лаптоп и багаж в куфар, което все повече набира последователи и у нас. Банско вече се оформя като център на дигиталните номади и привлича хора от всички краища на света.

“За общността на дигиталните номади в Банско разбрах, докато бях в Тайланд, колкото и странно да ви се струва. Реших да дойда и да видя дали мога да остана да живея и работя, и ми хареса. Сега имам две бази, два дома – в Берлин и в Банско. Тук природата е прекрасна, въздухът е чист, всичко е на една крачка, градът е уютен, а хората – приветливи. Харесват ми възрастните, които седят на пейки пред домовете си, винаги ги поздравявам с усмивка и те ми отговарят така.”

Това разказва Мирела Симеонова, една от стотиците дигитални номади, които посещават Банско и остават за по няколко месеца.

45-годишната жена е родена в София, но още на 12 г. заминава с майка си в Германия. Завършила е психология, след това е живяла за по-дълго време в Канада, Англия, Япония. От години обича да обикаля различни държави. В Тайланд е била като дигитален номад два месеца, след това и в Малайзия.

Работи дистанционно по онлайн програми за позитивна психология

и това ѝ дава възможност да живее на всяка точка на света, където има добър интернет, обособено co-working пространство (т.нар. споделено работно място) и номадска общност. Миналата година е била три пъти в Банско за по няколко месеца. Сега отново е в града, за да избяга от жегите в Берлин. Планира, когато тук пък захладнее, да се премести или на Канарските острови, или в Кения.

“В Кения имам приятели номади, които ме поканиха при тях. Там все повече се откриват коуъркинг центрове, както и във Виетнам, и тези страни стават хитови дестинации сред нас. Всеки месец да се променя мястото, е натоварващо, но през няколко месеца е добре”, допълва Мирела.

Тя работи от споделеното офис пространство на програмиста Матиас Цайтлер от Мюнхен, който също е бил дигитален номад, но от 7 г. живее за постоянно в Банско. Създал е първото споделено работно място – голям офис, където заедно работят много хора.

“Идват хора от целия свят – Италия, Германия, Белгия, Израел, Франция, Испания, САЩ, Канада и други страни. Остават по 3, 6 месеца или година. Може би 50-60 души си купиха и апартаменти и живеят по-дълго време”, разказа Цветелина, която е сътрудник на Матиас в коуъркинг центъра.

Германецът организира вече няколко години и едноседмичния

“Банско номад фест”

Тази година в края на юни в планинския град се събраха над 700 дигитални номади от целия свят. Те имаха работни срещи и презентации, разгледаха красотите на Банско, правиха планински преходи, опитаха местната кухня и се запознаха с възможностите за дистанционна работа и развлечения в градчето.

“Едно от малкото положителни неща от ковид пандемията е, че много хора разбраха, че могат да работят извън офиса от всяка точка на света с лаптоп и бърз интернет. Тогава имаше стремеж да се избяга от големия град, да се отиде някъде на по-спокойно място, дори на село, в планината, стига да има добър интернет. Така и ние се върнахме тогава от София в Банско и решихме да направим коуъркинг офис”, разказват съдружниците Димитър Дурчов и Димитър Вичев. В двата им центъра има обособени работни места за над 230 души. Средно на ден сега работят по 70. Имат хора

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене