Първото нещо, което направих на върха, е да развея българското знаме, каза Силвия Аздреева

Първото нещо, което направих на върха, е да развея българското знаме, а след него – да развея флага на родния Петрич, разказа първата българка, изкачила К2, Силвия Аздреева днес на среща със съгражданите си в родния си град.

Тя е първата българка, изкачила втория по височина връх в света К2. Миналата година Аздреева стана и първият българин, изкачил последователно Еверест и Лхотце – за 1 ден, 3 часа и 45 минути, и втората българска жена на Еверест. През октомври тя бе удостоена със званието „Почетен гражданин на Петрич“.

Аздреева обясни, че все още се възстановява от изкачването. „Все още не се чувствам добре, физически и психически, от всичко, преживяно там. Тук, в родния си град, се чувствам най-добре. Тук, с моето семейство и моите роднини, ще си почина“, каза още Аздреева.

Алпинистката отбеляза, че се чувства щастлива, защото е в родния си град, а и много горда, защото е донесла още едно постижение.

Тя разказа, че един от трудните моменти по пътя към К2, е била лавина, която е паднала върху изкачващите се. Лавината ги е затрупала и през цялото време са се държали за въжето и са се молили парапетът да не се отскубне от клиновете. Трудно е било и слизането от върха. То им е отнело един ден повече от предвиденото, заради метеорологичните условия.

Да поздравят своята съгражданка днес в градския парк на Петрич се събраха представители от Общинския футболен клуб „Беласица“, сдружението „Млад планинар“, Общинския хандбален клуб „Беласица“, Бела екстрийм, Спортния клуб по борба „Беласица – Цар Самуил“. Димитър Малев, който е републикански шампион по самбо за младежи и медалист от европейското първенство, подари на Аздреева колана си.

На срещата бяха дошли и много жители и гости на града, които имаха възможност да се снимат с Аздреева и да получат автограф. Кметът на община Петрич Димитър Бръчков подари на Силвия Аздреева плакет.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене