Изложба на икони е подредена в къщата на Ванга в Петрич

През целия месец август жители и гости на Петрич ще могат да разгледат изложба на икони с изображения на Света Богородица в къщата на Ванга в града. Иконите са подарени на пророчицата от благодарни хора и са част от наследството, оставено като свидетелство за уважението към Ванга, каза за БТА Даниела Радева уредник на къща музей „Ванга“.

По-голямата част от живота си пророчицата прекарва именно в тази къща и до днес всичко е запазено в оригиналния му вид. Къщата отдавна е превърната в музей и е отворена за посещения. Обектът е част от Исторически музей в Петрич.

В изложбата са представени 31 икони, допълни Радева. През последните няколко години са правили и други изложби на различни икони, като амбицията е това да се случва ежегодно, допълни тя.

На 11 август от Исторически музей в Петрич са обявили вход свободен в къщата музей. „Всяка година на този ден входа е свободен, тъй като това е датата, на която Ванга ни напусна. Всяка година правим този жест към всички посетители“, каза уредникът на обекта.

Избират месец август за представяне на иконите, защото той е свързан с празника на Голяма Богородица и е периодът, в който хора от цяла България идват да почетат дата на кончината на Ванга, казват от Исторически музей в Петрич.

Да разгледат къщата на Ванга са дошли и Тома Тодоров със съпругата и дъщеря си. Те са родом от Пловдив, но в момента живеят в чужбина. Идват за първи път на това място. Искат дъщеря им да разгледа повече исторически и културни обекти в България и да знае историята, каза за БТА Тома Тодоров.

„Интересно ни е как е живяла. Доколкото знаем, тя е живяла много обикновен живот, въпреки че е имала посещения от цял свят. Толкова известни хора са идвали да се допитват до нея“, каза съпругата на Тодоров. Искат да видят дома на българската пророчица и да усетят атмосферата, допълниха семейство Тодорови.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене