Художникът Иван Милушев с награда от словенски фестивал

Директорът на Градската художествена галерия в Благоевград Иван Милушев е сред петимата носители на награди от фестивала на акварела в голям формат „Кастра”. Петото му издание ще се проведе от 26 август до 8 октомври т.г. под егидата на „Локарева галерия” в югозападния словенски град Айдоущина, съобщиха от посолството на България в Любляна в официалния си сайт.

Българският художник ще получи награда, присъждана от спонсорите на биеналния международен фестивал – фирмите „Tosla” и „Coоognotto”.

Ивaн Милушев бе избран сред повече от 180 творци от 45 страни от целия свят, изпратили техни произведения за „Кастра”`23. Освен него, от България в конкурсната част на проявата т.г. се включиха и Светлин Софрониев, Свилена Бабукчиева и Хенриета Манева.

При оповестяването имената на наградените, организаторите на фестивала изтъкнаха, че журито е обхванало всички показани техники, мотиви и концепции в работите на акварелистите, отчитайки оригиналността на идеите им и подхода при разрешаването на художествените задачи.

Връчването на първите три награди, спонсорските такива (на стойност от 500 до 1 500 евро) и на други 10 дипломи за участие ще се състои при откриването на „Кастра” на 26 август в Дома на културата в Айдоущина. Всички призирани акварели ще бъдат изложени на съпътстващата фестивала изложба от 27 август до 8 октомври т.г., вкл. Галерията е отворена за посещения всеки ден от вторник до събота – от 15 до 19 ч (вход свободен).

Иван Милушев е възпитаник на НХА и ръководи ГХГ в Благоевград от десет години. Досега е участвал в повече от 40 самостоятелни и колективни експозиции у нас и извън страната. Професионалната му кариера се развива предимно в областта на илюстрацията, акварела, графиката и живописта.

Той не се представя дебютно пред словенската арт публика, тъй като през 2018 г. бе удостоен с диплом от сродния фестивал „Мини Кастра”. В последните им, редуващи се през година, издания се включиха и майсторите на четката Магдалена Калиева (с награда през 2019 г.), Димитър Давидов и Светлин Трендафилов.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене