Екип от български специалисти извърши медицински преглед в Парка за мечки в Белица

Екип от български специалисти извърши медицински преглед на мечките Боби и Чарли в парка за мечки „Белица“, съобщиха от там на официалната си фейсбук страница. Боби е прегледан и по-рано тази година, през май, заради инфекция на кожата. По време на медицинския преглед през миналата седмица е установено, че неговата кожа е в по-добро състояние, но все още се нуждае от лечение.

Чарли споделя един сектор с Боби и поради тази причина също е прегледан. От парка за мечки посочват, че мечката не е засегната и кожата ѝ е в добро състояние.

Двете мечки приемат лекарства от няколко години заради артрози на тазобедрените стави. Преглед с ехограф е показал, че стомахът и черният дроб и на двете мечки не е засегнат от медикаментите, които приемат. Прегледани са и зъбите на мечките. Освен един изваден зъб на Чарли, няма нужда от допълнително лечение, посочиха от парка. Двете мечки вече обикалят сектора си и са спокойни, допълват от там.

Преди дни парка за мечки в Белица загуби един от най-възрастните си обитатели – мечката Настася (Наташа). Тя страдаше от няколко хронични здравословни проблеми. След загуба на тегло е назначен ветеринарен преглед и е установено, че освен хроничните заболявания, мечката има течност в гръдната кухина, което затруднява дишането ѝ. От управлявания от фондация „Четири лапи“ и фондация „Бриджит Бардо“ парк решават, че единственият начин да се спре болката на мечката е „като я пуснем да си отиде“.

Наташа пристига в Парк за мечки „Белица“ през 2009 г. Тя е бивша танцуваща мечка от Сърбия, носела е халка не само през носа, но и през меките тъкани на долната челюст, което силно е повлияло способността ѝ да приема храна и вода. Въпреки тези трудности и това, че е полусляпа, мечката се е адаптирала добре към новата си среда в парка, посочват от там.

„Щастливи сме, че успяхме да осигурим на Наташа живота, който тя наистина заслужаваше, и да преживее една невероятна трансформация. Тя беше щастлива душа и всички ние винаги ще я помним като такава“, пишат на официалната си фейсбук страница от парка за мечки в Белица.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене