Километрична опашка от коли към ГКПП-Кулата от сутринта

Километрична автомобилна колона се образува днес в посока ГКПП – Кулата. „Към 8.30 ч. опашката беше достигнала бензиностанцията, чакахме 1 час, за да преминем през граничния пункт. Нямаше напрежение на пътя, тъй като движението се регулираше от  полицаи, а и шофьорите са психически подготвени, че ще има задръстване”, разказа за ситуацията на българо- гръцката граница читател на „Струма“.

 

По- късно през деня опашката намаля, но като цяло трафикът за Гърция през ГКПП – Кулата в разгара на летния сезон е изключително интензивен, и то перманентно – и в делнични, и в празнични дни. Пикът е през уикенда, когато на ден преминават между 20 000 -30 000 души само в едната посока, посочват от „Гранична полиция“.

 

Милион и триста хиляди българи са влезли в Гърция с автомобили през първото полугодие на 2023 г., което е с над половин милион повече от миналата, сочат официалните данни. Повечето българи предпочитат южната ни съседка за морската си почивка заради близкото разстояние, красивите плажове, добро обслужване и спокойствие и качествени туристически услуги. Почивка в Гърция излиза вече много по- изгодно, отколкото в България.

„Синът ми има каравана на о-в Тасос и плаща 1000 евро годишно, за да къмпингува. На къмпинг „Градина“ край Созопол , който се управляваше от банскалия, му искаха 8000 евро”, даде пример за драстичните разлики в цените бизнесмен от Банско.

 

Трафикът към Гърция остава интензивен, днес в 8.30 ч. имаше километрична опашка към ГКПП – Кулата

Затова трафикът към Гърция ще остане интензивен поне още 1 месец. „Около 480 000 българи се очаква да почиват в Гърция само през август”, прогнозира Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. От ГД „Гранична полиция” препоръчват на гражданите, които пътуват към и от Гърция, да използват за преминаване освен ГКПП – Кулата и ГКПП – Маказа, и останалите пунктове на българо-гръцката граница – ГКПП – Илинден, ГКПП – Златоград, ГКПП – Ивайловград и ГКПП – Капитан Петко войвода.

/Struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене