ЛРС-Гоце Делчев – Дойде време да чуем ехото на пушките

Откриването лова на пернати в селата Брезница и Корница отдавна се е превърнало в емоционален празник за ловците след осеммесечната пауза.

Тези две дружинки с по няколко ловни групи са от добрите в Гоцеделчевското ловно сдружение. Ловните им полета се намират между средното течение на р. Места и защитената зона на Национален парк “Пирин” в източните подножия на планината.

Ето защо, преди да нарамят пушките и за да усетя настроението и готовността на ловците за откриването на лова на прелетен дивеч на 12 август, успях да се свържа с председателите на тези две дружинки.

Ибраим Афуз – председател на дружинката в с. Брезница:

“За нас това по-скоро е символичен лов, защото истинските емоции започват през октомври. Няма традиции в нашата дружинка за пилешки лов, макар че имаме известни запаси от пъдпъдък, гривяк и гургулица. Нещо повече – на отчетното събрание взехме решение да не се издават индивидуални разрешителни ловни бележки за пернати, за да се предпазим от изкушения в друга посока. Ловците го приемат с разбиране.

На 12 август ще направим едно “продухване” на пушките, а слуката не е толкова важна. А след това на единия от ловните заслони в м. “Кадиеви ливади” ще си направим традиционния курбан за здраве на ловците и техните семейства през сезона и за добра слука. Досега нямаме поражения от африканската чума и ще се помолим никога да не идва при нас. А настроението е гарантирано с добрата музика и качествени мезета и напитки”

Костадин Караджов – председател на ЛРД-Корница:

„Нашите две групи също няма да направят изключение от традицията. В ловните полета от около 500 ха имаме присъствие и прелети на пъдпъдък, гривяк и гургулица. Колегите от групата в с. Лъжница имат преобладаващо добро наличие на гривяк в м. „Дъбене” заради житните култури в землището. Тия дни довършваме строителните дейности на ловния навес в м.”Страхиница”, за да можем в удобна и приятна обстановка да си изпечем и изядем агнето.

Преди наздравиците задължително ще си поговорим за безопасното боравене с оръжието и пожароопасната обстановка навсякъде в страната и отговорността и задълженията на ловците в тази насока”

Кузман Петров

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене