Панихида за загиналите в Илинденско-Преображенското въстание отслужиха свещеници от Благоевград на Мемориала на Делчевия род

Панихида за загиналите в Илинденско-Преображенското въстание, избухнало преди 120 години, отслужиха свещеници от Благоевград на Мемориала на Делчевия род в двора на храм „Въведение Богородично“ във възрожденския квартал „Вароша“. След панихидата представители на общинското ръководство и на Областната администрация, на различни политически сили и културни институции, както и граждани, положиха цветя на Мемориала.

Мемориалът на Делчевия род е издигнат през 1987 г. в двора на храм „Въведение Богородично“, по данни на отдел „Справочна“ на БТА. Мемориалът е израз на признателност към рода на дееца на националноосвободителното движение на българите в Македония и Одринско, идеолог и организатор на Вътрешната македоно-одринската революционна организация (ВМОРО) Гоце Делчев. На 4 март 1990 г. в Мемориала на Делчевия род тържествено са препогребани костите на бащата на Гоце Делчев – Никола Делчев, в знак на почит и признателност. Седемдесет години след смъртта на Никола Делчев неговите кости са пренесени от градските гробища, където той е бил погребан през март 1920 г. и положени в мемориала. Никола Делчев (1844-1920) е роден в годината, когато е построена църквата „Св. Въведение Богородица“, превърнала се в негов последен дом.

На днешния ден на почит към загиналите в Илинднеско-Преображенското въстание, обществеността в Благоевград се преклони пред саможертвата и делото на българите, отдали живота си, с церемония по полагане на венци и цветя на паметника на Гоце Делчев на площад „Македония“. В церемонията участваха военни от Трето бригадно командване – Благоевград, както и представители на Национално дружество „Традиция“ – клон Благоевград и на Сдружение „14 пехотен Македонски полк“.

Илинденско-Преображенското въстание избухва на 2 август (20 юли стар стил) 1903 г. и е въстание за освобождение на българското население в Македония и Одринска Тракия, останало след Освобождението на България (1878 г.) в пределите на Османската империя съгласно Берлинския договор, сочат архивите на отдел „Справочна“ на БТА. Въстанието е организирано и ръководено от Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО).

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене