РЯДЪК СЛУЧАЙ! Шефът на Спешен център в Гоце Делчев д-р Ил. Божиков: След толкова години практика видях ухапване от скорпион

.

Информация на д-р Емилия Поюклиева от ФСМП – Гоце Делчев за сериозно завишаване на ухапаните от оси и стършели предизвика по молба на гоцеделчевския кмет Владимир Москов вътрешна проверка какъв е точният им брой и не трябва ли да се предприемат някакви пръскания.

Шефът на центъра д-р Илия Божиков обаче обяви, че място за тревога няма, защото от 1 до 27 юли в 3-те общини Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово нахапаните от оси са само 21души, което е доста под цифрата за миналия юли.

Според ежедневната справка най-много са пострадалите на 17 юли – 4-ма ухапани от Гоце Делчев, с. Дъбница и с. Ново Лески, и на 27 юли, когато помощ след ухапване са потърсили по един пациент от Хаджидимово, Гоце Делчев и Гърмен.

Колежката е била дежурна в тези 2 дни, затова случаите са й се сторили доста, но това не е повод за безпокойство, увери д-р Божиков.

Като куриоз той разказа за едно друго ухапване, с което се сблъскал тези дни за пръв път въпреки дългата му лекарска кариера.

„Беше пациентка, ухапана от скорпион, при това вносен – от Гърция. Шофирала по тъмно и малко след КПП-то изведнъж усетила силна болка на крака. Ухапването от скорпион е специфично – отокът е много по-малък, отколкото след ухапването на оса, но боли много повече. Жената дори го донесе – беше голям колкото кибритена кутия. За всеки случай й проведохме противоалергично лечение. Добре че никой от ухапаните не се оказа алергичен, защото тогава нещата доста се усложняват”.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене