Кметът на Смолян инспектира регионалното депо за отпадъци

Кметът на Смолян Николай Мелемов, заедно с експерти от общината извършиха проверка на регионалното депо за отпадъци в местността „Теклен дол“. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Проверено беше как функционират различните инсталации и системи на депото. Извършена бе проверка на входящия контрол на депото, как се извършва претеглянето на отпадъка и как се документира. Как функционират сепариращата и компостираща системи. И накрая как се извършва самото депониране и какъв е остатъчния капацитет на депото. Също се извърши и проверка чрез изграденото видеонаблюдение на депото.

При пристигането на сметосъбирачи и/или самосвали се преминава през автоматично претегляне чрез електронна везна. След претегляне данните се попълват автоматични и се разпечатват съответните отчетни документи (кантарни бележки) който се представят за одобрение от Община Смолян. След претегляне се преминава през дезинфекционен басейн за обеззаразяване на постъпващи и излизащи автомобили. Сметосъбиращите автомобили изливат събрания отпадък на входа на сепариращата инсталация, в която става отделянето на различните фракции рециклируеми отпадъци. На изхода на сепариращата инсталация вече имаме разделените отпадъци, които се компактират и балират. Растителният отпадък и събрания биоразградим отпадък отиват на компостиращата система. При необходимост растителния отпадък допълнително се обработва чрез шредиране. Отпадъкът на изхода на сепариращата инсталация, който не става за рециклиране, отива за депониране.

Във връзка с внушенията и твърденията за изчерпан капацитет на депото се провери и остатъчния капацитет. Депото има още значителен капацитет. Клетки едно и две все още не се експлоатират. Вижда се, че депото има достатъчен капацитет за още минимум 25 г.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене