Кюстендил отбелязва на 2 август един от официалните си празници – годишнината от Илинденско-Преображенското въстание

Кюстендил ще отбележи на 2 август един от официалните си празници – 120-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Денят е празник на община Кюстендил, а решението за това е взето на заседание на Общинския съвет през 1997 г. По повод годишнината, общината в Кюстендил организира празнична програма. В нея ще участват членовете на ансамбъл „Гоце Делчев“ – София.

Ансамбълът е основан през 1945 г. от български бежанци от Егейска и Вардарска Македония, по инициатива на композитора Димитър Динев. Ансамбълът носи името на известния български революционер и национален герой от град Кукуш, Егейска Македония, Гоце Делчев. Негов главен художествен ръководител, хореограф и мениджър е Асен Павлов. Диригент на женския хор и мъжката певческа група е Марек Дяков, а негов директор – Владимир Митов, казаха от общинския отдел „Култура и духовно развитие“. От там допълниха, че ансамбълът има множество турнета и участия, с които съхранява, предава и представя фолклора ни в страната и извън нея.

На този ден отбелязваме годишнината от последното голямо въстание, вдигнато в Османската империя за освобождение и национално обединение на нашия народ. То носи имената на три големи църковни празника – Илинден, Преображение Господне и Кръстовден. Изборът на тези дати въстаниците правят, вярвайки в правотата и светостта на своето дело, отбелязаха организаторите от общинския отдел „Култура и духовно развитие“. Въстанието обхваща Македония и Одринско, започва на 2 август 1903 г., за да завърши трагично на 23 октомври същата година.

„То отбелязва връхна точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийски българи. Водят се близо 300 неравни сражения на 26 000 въстаници срещу 350-хилядна турска войска. Над 70 000 души остават без дом, хиляди са убитите и ранените. Кървавото му потушаване води до пристигането в България на над 30 000 български бежанци, първите от които приютява град Кюстендил“, допълниха от общинския отдел.

В местността Сенокос край Кюстендил, през бунтовната 1903 г. се събират множество чети на ВМОРО, оттук преминават и редица формации, а хората получават бойното си снаряжение, разказват от музея в града. От там допълват, че Кюстендил приютява значително количество от революционните дейци по онова време. В рамките на окръга се настаняват над 3000 бежанци, а градът посреща и голяма част от четите, които се изтеглят от Македония.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене