Безплатен топъл обяд за 300 нуждаещи се в Кюстендил

Община Кюстендил продължава да изпълнява програмата за топъл обяд, финансирана по Програма за храни и основно материално подпомагане. Това съобщиха за „Фокус“ от Общината. Дейностите ще продължат до 30 септември 2025 година и 300 лица от целевите групи. Чрез подпомагането с топъл обяд се цели да се осигури здравословна, разнообразна и питателна топла храна за обяд на хора, които не са в състояние сами или с помощта на свои близки да си осигуряват такава. Топлият обяд включва супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично десерт.

В същото време потребителите получават и безвъзмездна подкрепа за социално включване, в лицето на социален работник. Съпътстващите мерки са свързани със закупуване на хранителни продукти или продукти от първа необходимост, със средства на лицата или с други средства, различни от тези на финансиращата програма; консултации за възможностите за ползване на други социални услуги, предоставяни на територията на общината; консултации за ползването на административни общински услуги и за осигуряване на временен подслон на бездомните лица, за подпомагане на достъпа до здравни и образователни услуги, за управление на семейния бюджет, за здравословно и балансирано хранене и други.

Помощта е безвъзмездна. От нея могат да се възползват лица и семейства без доходи или с ниски доходи, възрастни семейства пенсионери и самотно живеещи пенсионери, които имат ниски доходи, не могат да се издържат с тези доходи и имуществото си и не получават подкрепа от близките си. Другата целева група са лица, обект на социално подпомагане, лица с ниски доходи, които поради налични увреждания или здравословни ограничения са със затруднено или невъзможно самообслужване, лица, които поради инцидентни обстоятелства са в затруднена и уязвима ситуация и за тях е установена нужда от този вид подпомагане. Обект на подпомагане са скитащи и бездомни лица и лица от уязвими групи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене