Природозащитникът Елена Панчева: Проблемът с бездомните кучета в Благоевград е от години, но заради безразличие и бездействие достигна до безумна степен

Проблемът с бездомните кучета в Благоевград е от години, но сега по времето на кмета Илко Стоянов се задълбочи до безумна степен. Това коментира пред журналисти природозащитникът Елена Панчева, която бе част от протестиращите срещу проблема с бездомните кучета в областния център.

По думите ѝ хората трябва да разберат, че бездействието и безразличието от страна на общината и от страна на всички хора, на които по закон им е вменено да овладяват популацията на четириногите, е довело до това проблемът да придобие сегашните си размери и да страдат, както ухапаните хора, така и самите животни.

„Със своето бездействие, казвам бездействие, защото да приемеш програмата от Общински съвет, кметът да възложи на общинско предприятие да работи по нея, в никакъв случай не е достатъчно. Никой не работи по целите и стъпките, които са заложени в програмата и затова виждаме ухапани хора и страдащи животни. Единственото, което виждаме в момента са едни изключително нехуманни и жестоки действия. Това трябва да спре“, каза още тя.

Тя изрази съжалението си от това, че на протеста са се събрали само „шепа“ хора.

„Може би това се дължи на факта, че в последните две години, кметът Илко Стоянов обясняваше на хората, че проблемите с кучетата всъщност са породени от нас – хората, грижещите се за животните. Ние се грижим за тях, защото сме принудени да го правим, заради това, че не го правят точните институции, на които това е вменено – грижата за бездомните животни е вменена на общини, общински предприятия“, заяви Елена Панчева.

Тя коментира, че всеки един пострадал човек, ако действително предяви правата си в съда, ще спечели обезщетени, като това се случва, защото общината не е положила усилия, за да създаден спокойни среда и условия.

„Аз специално съм тука да заявя, че тази жестокост към нас, хората и отделно към животните трябва да спре, да се събуят тези в общината, а и хубаво би било обезщетенията да ги изплащат лично кмет и общински директори на предприятия“, подчерта тя.

Природозащитникът уточни, че протестът не е продиктуван само от събитията, които се случиха преди няколко седмици, когато служители на общината бяха задържани при полицейска акция.

„Аз съм тук, за да заявя своята гражданска позиция като гражданин на Благоевград, като човек, грижещ се за животни, че тази жестокост трябва да спре, винаги я е имало назад във времето като някаква порочна практика, има го и сега и го заявявам, че съм против това и това трябва да спре“, прибави тя.

Елена Панчева уточни, че няма информация дали въпросните кучета, които бяха обект на акцията са живи, тъй като самата тя не е допускана до Общинския приют.

„Аз персонално не мога да вляза в Общинския приют по простата причина, че персоналът не ми позволява и ми заявява лично, че имам забрана от кмета за срок от 1 години, каквато забрана аз нямам“, добави тя.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене