С концерт почитат паметта на народния певец Благовест Порожанов

С концерт почитат паметта на народния певец Благовест Порожанов, съобщиха от общинския отдел „Култура и духовно развитие“ към Община Кюстендил. Концертът ще започне от 19.00 часа в парка пред читалище „Братство“ в града. В него ще вземат участие местни изпълнители и приятели на народния певец.

На сцената ще се изявят няколко кюстендилски ансамбъла и състава, участие в програмата ще вземат Ели Божанова и Веселина Сиракова.

Благовест Порожанов е почетен гражданин на Кюстендил, роден на 7 април 1939 година в село Горно Уйно, Кюстендилско, но израства в село Соволяно. През 60-те години постъпва като солист в Кюстендилския ансамбъл за народни песни и танци с художествен ръководител и диригент Никола Вучков. Първите си записи на кюстендилски народни песни прави през 1976 година. През 1992 година е един от основателите на „Пирин фест“ в град Сандански. През 2001 година основава кюстендилското радио „Ритъм +“. Записва и два компактдиска с македонски народни песни – „Бисери от Македония“.

В Кюстендил създава Школа за млади таланти и дарования. Създава повече от 200 авторски песни, част от които са посветени на Кюстендил, Кюстендилския край и България. Умира на 24 юли 2007 година в Кюстендил. Погребан е в село Соволяно, където минават детските му години.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене