Министри и депутати на протеста в подкрепа на правителството

Двата протеста в подкрепа на правителство се сляха пред сградата на парламента.

Там Никола Минчев беше посрещнат с аплодисменти. Протестът продължава без напрежение, но движението на автомобили около парламента е блокирано, предаде БНР.

Към събитието се присъедини и министър-председателят Кирил Петков.

По-рано днес граждани се събраха за шествие под надслов „Марш за Европейска България

– в защита на парламентаризма и демокрацията!“ около фонтана пред президентството в центъра на София, предаде БТА.

Шествието, организирано от Инициатива „Правосъдие за всеки“

в подкрепа на правителството, правото, парламентаризма и демокрацията, стигна до Народното събрание, където се провежда граждански протест в подкрепа на правителството.

„Ние сме тук в защита на институцията парламент.

Някои се опитват да проформатират мнозинства, да изтеглят депутати. И този някой не се намира в парламента, тъй като този, който предизвика кризата, не е нито народен представител, нито министър“, заяви Велислав Величков от Инициатива „Правосъдие за всеки“, организатор на шествието.„Притеснява ни, че в три от парламентарните групи, хората, които взимат решения, не са в парламента“, добави той.

Към шествието се присъедини и бившият председател на Народното събрание Никола Минчев.

Пред журналисти той коментира, че очаква дебатът за вота на недоверие да бъде ожесточен и продължителен. Според него вотът може и да не мине в парламента.

„Когато тези хора са толкова години на площада, няма как да не се присъединя към тях.

Благодаря им за подкрепата, че не си стоят вкъщи – на топло, на удобно, да чакат някой да направи нещо, а излизат на площада да изразят мнението си“, заяви и. д. председател на Народното събрание Мирослав Иванов.

По отношение на предстоящата парламентарна седмица той посочи, че ще се опита с добър тон да направи така, че да не се случват грозни сцени и да се проведат нормални дебати, които да са в духа на парламентаризма и да бъдат изложени аргументи.

Източник: БТА

„Искам да живея в държава, в която всеки специалист ще бъде свободен да казва мнението си.

Аз съм един нормален човек, който в момента тества съдебната система. Чакам тихо и кротко да видя какво се случва“, каза министърът на здравеопазването Асена Сербезова. Тя напомни, че е завела съдебно дело за дискриминация. „Виждате колко е важно, ако предпочетем личните ни интереси за малко, какво може да се случи в един парламент. Крехко мнозинство, което в един момент, в рамките на 24 часа, да бъде променено. Няма да стане. Всеки глас е важен. Каквото става в парламента, трябва да е израз на волята на народа“, допълни Сербезова.

Източник: БТА

„България избира да бъде част от свободния свят, където всички трябва да са равни пред закона.

Това е моделът за развитие за просперитет на всяка успешна държава. Другият модел го видяхме досега – 12 години феодален модел, в който преуспяваха тези, които са най-близки до властта. Този модел трябва да прекършим сега“, каза депутатът Владислав Панев.

На шествието беше и министърът на електронното управление Божидар Божанов.

vesti.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене