Античен град Хераклея Синтика и Исторически музей Петрич – част от списъка на проф. Бетани Хюз за поредицата „Съкровищата на България“

Професор Бетани Хюз е британски историк, автор и телевизионен оператор, посветил последните 25 години на оживената комуникация от миналото.
Преподавала в университетите в Оксфорд и Кеймбридж и е изнасяла лекции в Корнел, Бристол, UCL, Маастрихт, Утрехт, Манчестър и Суонзи. Тя е преподавател в Института за продължаващо обучение на университета в Кеймбридж, научен сътрудник на King’s College London.

Професор Бетани Хюз е обявена за една от 100-те глобални жени на Би Би Си.
През м. юли, по покана на Министерство на туризма, екипа на Професор Хюз започна снимки за епизоди на поредицата „Съкровищата на България“.
Два обекта в община Петрич са част от продукцията – Исторически музей и Античен град Хераклея Синтика.

В музея бяха показани експозициите и най-ценните артефакти, които се съхраняват във фондовете. Доц. Людмил Вагалински представи историята на Хераклея Синтика, богатото разнообразие на автентични структури и разказа за етапите на проучване.
Арх. Милена Каменова запозна на място екипа с предвижданията за консервация и реставрация на разкритите археологически структури, демонстрира дигиталните реконструкции, които са разработени във връзка с реализирането на проекта за трайна консервация.

Инж. Катя Стоянова разказа за цялостната концепция на Община Петрич за развитието на Античен град Хераклея Синтика, избраните политики за опазване, популяризиране и социализация, както и за създаването на цялостния
туристически продукт.

„Съкровищата на България“ е втората международна продукция, която ще представи културно-историческото наследство на община Петрич. Първият филм беше заснет в началото на този месец и се очаква до края на годината епизодите да бъдат готови.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене