М. Бистрин: Кадрите – ахилесовата пета на туристическия бранш

Община Банско е на четвърто място сред общините с най-много туристи в България.

Това отчетоха от Единната система за туристическа информация за първата половина на годината от 1 януари до 2 юли. Община Банско се нареди след общините София, Варна, Несебър.

Летният туристически сезон в курорта е много добър, най-предпочитан от родните туристи. “Българите предпочетоха да получат енергията от планината, да се докоснат до нашето гостоприемство и вкусна храна“, смята председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин.

А Банско е предпочитана дестинация и заради фестивалите. Очакванията му за август са, че ще бъде „върхът“ на летния сезон. Джаз фестивалът ще привлече много туристи, Дни на българското кино, Банско опера фест, както и кулинарният фестивал през септември.

За Бистрин родният турист е най-важен, защото българският туризъм се крепи на българския турист. „Научихме се, че туризмът в Банско е нашето препитание и начинът, с който живеем и това се разбра от всички.

Но проблемът с кадрите продължава да стои на дневен ред, дори и в средата на туристическия сезон. „Това е ахилесовата пета на бранша. Във всички сфери липсва работна ръка – камериерки, рецепция, готвачи, сервитьори, бармани“, уточни Бистрин.

Той предлага временно да се запълни браншът с разрешен внос на кадри от Турция, които лятото са заети, но зимата са свободни. „Тук става въпрос за споразумение на държавно ниво“, допълни председателят на Съюза на туристическия бизнес.

Но Бистрин е оптимист, че нещата ще се оправят и България ще заеме своето място в туризма, както са примерите на Гърция, Турция, Хърватска.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене