Спешните медици отново на протест

Лекари, медицински сестри и шофьори на линейки от филиалите на Спешна помощ в цялата страна продължават да настояват за увеличение на своите заплати. По изчисления на синдикат „Защита“ това би струвало на хазната 60 милиона лева.

Протестиращите изразиха недоволството си с автошествие на жълтите павета, като от „Защита“ обявиха, че ще внесат декларация и до президента с искане да свика Консултативния съвет за национална сигурност заради проблемите в Спешната помощ у нас.

Вчера на продължило 10 часа извънредно заседание на Комисията по бюджет и финанси в НС депутатите гласуваха на второ четене Бюджет 2023, като одобриха допълнителни 30 млн. лв. за увеличаване на заплатите на работещите в РЗИ и Спешна медицинска помощ.

Въпреки това Красимир Митов, председател на национален синдикат „Защита” е категоричен, че проблемите в спешна помощ трябва да бъдат решени своевременно като предупреди в ефира на Нова тв, че страната ни може да остане без спешна помощ.

Той даде пример с Бургас – там в разгара на сезона трябва да има 16 екипа, а има само два.

„Проблемите са от години, всички управляващи ги знаят”, каза Иво Велев, лекар в Центъра за Спешна помощ в Перник. Той също подчерта, че има липса на екипи заради ниското заплащане.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене