Туристическото дружество Калабак от Петрич започна да ремонтира заслона „Розова поляна“ в планината Беласица

Туристическото дружество „Калабак“ от Петрич започна да ремонтира заслона „Розова поляна“ в планината Беласица. Той е построен през 60-те години на миналия век и е на 1036 метра надморска височина. Заслонът се намира на възлово място, по средата между хижа „Беласица“ и застава „Конгур“. Оттам минават всички туристи, които посещават връх Тумба, връх Конгур и хижа „Конгур“, каза за БТА председателят на туристическото дружество Лидия Гюрова.

Повече от 12 години заслонът не се поддържа и, предвид атмосферните условия в планината, той се руши. Това е нещо, което се намира в нашата планина, и ние сме тези, които трябва да го подновяваме и да допринасяме за него, каза Гюрова.

Ремонтните дейности са започнали преди дни, а целта е да променят цялостния облик на заслона. Предвидено е изграждане на нов покрив, доизграждане на стените, подновяване на пода и ново обзавеждане. Финансирането на ремонта идва от дружеството и от него се надяват до края на годината да бъде готов за туристи.

Лидия Гюрова коментира още, че лошото състояние на заслоните създава предпоставки за проблеми. Природните условия в планината се променят за пет минути и тези заслони са направени с цел да подслоняват във всеки един момент туристи, изпаднали в беда. Когато те са в лошо състояние, както беше нашият досега, те няма как да се ползват, допълни тя. източник:БТА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене