Спират течовете и спасяват стенописите в църквата на Марчево с ремонт на покрива

Започна дългоочакваният ремонт на църквата „Рождество Богородично” в гърменското село Марчево. Още миналата година стартира кампания за набиране на средства с благословението на Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим. Ремонтните дейности започнаха с помощта на събраните дарения и на църковни пари. Ще се направи нова обшивка на покривната конструкция, ще се сменят дъските, докато носещите греди са здрави и няма да се подменят.

„Д-р Иван Канелов и Антонио Сакаджийски от църковното настоятелство дариха нужните керемиди за ремонта на покрива, който е на площ от над 300 квадратни метра. Подкрепи ни и местното горско стопанство, което ни осигури 7 кубика дървен материал. Този храм е построен през 1908 година, а стенописите в него са много ценни. Сега ще спрем течовете и ще спасим иконописите. На всички благодарим за съпричастността”, коментира отец Тодор, който служи в молитвения дом.

Кампанията за набиране на средства ще продължи, тъй като през пролетта на следващата година трябва да започне и подмяната на старата дограма на прозорците с нова. Защото сега при всеки по-силен дъжд с вятър водата влиза в църквата и нанася щети на стенописите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене