Село Лещен се превръща в творческо гнездо за млади артисти

За трета година село Лещен приютява съвременни български артисти, на които се предоставя терен и финансова подкрепа за безгрижно протичане на творческия процес. Инициативата под надслов “Made in Лещен” / “Сътворено в Лещен” е дело на столичната галерия “Little Bird place”, в партньорство с платформата за съвременно изкуство и култура Art and Culture Today. Галерията има специфичен тематичен профил – модерно и съвременно изкуство с фокус природа, биологичен свят и екология. Затова именно в тези теми работят селектираните млади автори. Резидентският процес тази година се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” по “Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации”.

Селекцията от автори включва десет млади творци на възраст до 35 години: Калин Михов, Ива Дамянова, Сибила Керелезова, Яна Василева – Poppy, Силвана Илиева, Християна Йорданова, Йордан Велков, Стефка Бенишева, Ива Иванова и Мирела Караджова – Мама.Авѣнира. Проектът цели да осигури на младите визуални артисти условия за реализация на творческите им идеи, а журито в избора на участниците се състои от изкуствоведите Теодора Константинова и Радослав Механджийски, създатели на платформата за Съвременно Изкуство и Култура (Art and Culture Today), Антоанета Куик – арт мениджър на галерия Little Bird Place и Росен Узунов – основател и собственик на галерията.

Всеки от артистите се радва на двуседмичен престой в село Лещен, съжителствайки със свои колеги в група от по трима или четирима участника, като творческите сесии биват разпределени в три периода между 10 юни и 25 юли.

В момента протича сесията на последните четирима участника: Ива Иванова, Йордан Велков, Мирела Караджова и Стефка Бенишева.

Ива Иванова завършва сценография през 2016 г. във Виенската Академия за изящни изкуства в класа на Анна Фиброк. Работейки в областта на сценографията, пърформанса и рисуването, Ива цени личната и интимна история, и използва объркването и деконструкцията на реалността като основни похвати. Носталгията и копнежа по невижданото се свързват и създават нов фантастичен жанр. Копнежът по изгубения и изоставен дом, чувството за самота и желанието да си припомним миналото, са изобразени под формата на автопортрет, фантастичен образ. Интуицията, а не интелектът я ръководи: вътрешен диалог.

Йордан Велков е роден през 1999 г. в Пловдив. Посветен е на живописта от гимназиалните години до днес. Неговото творчество е насочено предимно към условната градска среда и взаимодействието на човек с нея. Художникът смята, че творческата резиденция в Лещен ще му помогне да се откъсне от ежедневието в града и да открие нови източници на вдъхновение. Престоят му в с. Лещен е възможност да разшири полето на своето изкуство и да изследва връзката между автора и природата на нови нива.

Мирела Караджова е визуален артист, който твори между Франция и България, бидейки родом от Бургас и живеейки в родния град на дъщеря си – Безие. Член е на Френската Асоциация на Артистите. За участието си в Лещенската резиденция, Мирела получава зелена светлина от журито, което създава безпрецедентен случай на резидент, творящ в присъствието на детето си. Три годишната дъщеря Мелодия Караджова е важна фигура в творчеството на майка си. Освен като модел в произведенията и, тя се превръща в повод за изграждането на социално-културния образ на жената, която е „Визуален артист и майка 24/7“. В Лещен Мирела разработва серията творби „Връзката на малкото дете с Майката При-Рода̀“.
Стефка Бенишева е визуален артист, който работи с дигитални изображения и механични конструкции. Тя е завършила анимация и се занимава с видео, филм и инсталация. Счупени предмети, пиксели и свободни асоциации стоят най-вече зад това, което тя прави.

Неизменна част от резиденцията е Бекир, който отговаря за посрещането на артистите и техните битови и творчески нужди. “Запознал съм се всички участници от първото издание до сега и с всички съм успял да запазя добри спомени и чувства.” – споделя Бекир.

В рамките на проекта десетимата млади визуални артисти получават и безценна кураторска подкрепа в лицето на изкуствоведите Теодора Константинова и Радослав Механджийски, както и участие в колективна изложба в столичното пространство на галерията – организатор “Little Bird Place”. За любителите на съвременното български изкуство, представено през прочита на младите автори, изложбите ще се състоят в началото на септември. Споделени моменти очаквайте на страницата на галерията: www.facebook.com/littlebirdplace

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене