Това е Стоил Янчев Митрев – последният ветеран в Симитли

Това е Стоил Янчев Митрев – единствения останал ветеран в община Симитли сред другарите си, участници във войните. Човек, чийто живот е пълен с истории, достойни за книга или филм. Живот, изпълнен с много изпитания, обагрен с хубави, но и с лоши моменти, които макар и на 97 години, той още си спомня и разказва с вълнение.

За Деня на победата, кметът на община Симитли – Апостол Апостолов и кметът на село Сушица – Георги Митрев посетиха последния ветеран – дядо Стоил Митрев, за да го поздравят и да му връчат грамота и почетния знак на общината.

Какво ли не се е прекарало… Да дадеш жертва десетки, стотици хиляди души.. Такова нещо да не се повтаря!“ – каза дядо Стоил докато разказваше колко страшно нещо е войната.

Героят от Драва и носител на ордена “За храброст” с трепет разказа, от първо лице пред гостите си, своите спомени от събитията преди над 70 години. Дядо Стоил е бил на 18 години, когато е дал своя принос във Втората световна война. Със своите разкази, той разходи гостите си по цялата политическа карта на България, на Балканите, на Европа, като разказа как са стигнали до езерото Балатон в Унгария.

Политиката не ме интересува, важна е човещината!“ – сподели още дядо Стоил, по време на разказите за неговия живот.

Бъдете живи и здрави! Това е много нещо! Да те посетят, за да те видят, за да те уважат! Да дойдете пак!“ – изпрати гостите си дядо Стоил, като им благодари за уважението, което прояват към него.

Ветераните, това са хора, които са жертвали всичко свое в името на една кауза – свобода и по-доброто бъдеще. За съжаление, малко от тях все още са сред нас. Дядо Стоил е един от тях. Днес, той живее в своето село, в Сушица, заедно със сина и снаха му, които му помагат.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене