Тревога в Дупница: Малолетни по заведенията посред нощ

Работна среща проведоха директорът на ОДМВР – Кюстендил ст. комисар Св. Григоров и председателят на Общинския съвет на Дупница Костадин Костадинов, по инициатива на общинския председател.

Той запозна директора с Декларация, гласувана от общинските съветници и мотивирана с тревогата им, че нарастват случаите на посещение на обществени места и питейни заведения от малолетни лица след 20 ч; и непълнолетни след 22 ч. и зачестилите случаи на противообществени прояви в късните часове, свързани с консумацията на алкохол. Общинските съветници считат, че ситуацията не се е променила в сравнение с предходната година.

Костадинов сподели, че са водени разговори с компетентните институции – РУ Дупница, РЗИ, РУО – Кюстендил, и са единодушни, че проблемът се крие и в законодателната уредба в чл.8, ал. 4 от Закона за закрила на детето. С тази декларация общинските съветници се обръщат и към представители на правителството, които имат законодателна инициатива /министъра на МВР, министъра на труда и социалната политика и министъра на здравеопазването/, препоръчват промяната да е категорична: След 22 ч. непълнолетните лица да не могат да бъдат придружавани от други пълнолетни лица освен родителите или лицата, полагащи грижи за тях.

Ст. комисар Григоров го увери, че споделя тяхната загриженост за младите хора и в рамките на правомощията, които имат служителите на МВР, контролът ще бъде засилен и ще бъде търсена административнонаказателна отговорност на виновните лица – родители, настойници, представителите на увеселителните нощни заведения. В партньорство с представителите и на другите институции – местна власт, социални структури, охранителни структури, ще положат усилия младите хора да не стават жертва на насилие, да не се допускат противообществени прояви и употреба на алкохол и наркотични вещества. Уверени са, че общите действия ще доведат до положителен резултат.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене