Кюстендил отбеляза 186 години от рождението на Апостола на свободата – Васил Левски

Венци и цветя бяха поднесени на паметника на Дякона от областния управител инж.Александър Пандурски, кмета Петър Паунов, зам.- председателя на общински съвет – Кюстендил Чавдар Ненов, зам.-кметове, общински съветници, политически партии, граждани, граждански сдружения и организации.

Апостолическата мисия превръща Левски в „народен светец”, а словото му- в откровение. То съдържа речника на бъдещата национална революция-бунт, борба, въстание, свобода. Свободата се явява онази свръхценост, която концентрира и мотивира действията на Апостола. Тя го превръща в „скиталец” из цялото родно пространство. За да бъде носител на идеята за свободата обаче, Левски запазва в себе си детската чистота и непосредственост. Те спомагат словото му да бъде достъпно и ясно за всеки слушател. Битието и делото му се обгръщат в святост, а легендите се множат и до ден днешен.

Много са светлите имена в пантеона на българската история, но Апостола на свободата винаги е бил неизчерпаем извор за национално самочувствие.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене