Депутатът Милен Михов: Реалистично е да се въведе наборната служба от 2021 година

Реалистично е да се въведе наборната служба от 2021 година, защото съществуват необходимите условия. Държавата разполага с необходимите ресурси.

Това каза пред БНР депутатът от ВМРО доцент Милен Михов, член на комисията по отбрана в Народното събрание.

Нуждите на националната сигурност и на националната отбрана налагат такава военна реформа и зависи единствено и само от политическата воля и политическото решение на управляващите. ВМРО е последователен привърженик на тази военна реформа, която е наложителна и веднага трябва да подчертая, че това е реформа, която не противопоставя професионалната армия, нека така условно да я наречем, и наборната армия. Това е един модел, който съчетава предимството на всеобщото военно обучение и високо професионалната армия, високотехнологична, модерна и добре въоръжена, каза доц. Михов.

На експертно ниво много специалисти отчитат, че прибързаното и по този начин осъществено въвеждане на 100% професионална армия дава 11 години по-късно своите негативни отражения. Депутатът коментира:

Намалява чувствително контингентът на български граждани, подготвени и способни да защитават отечеството си, и това е по естествен път. Хората, преминали през казармата навършват години, които надхвърлят пределната възраст за служба в армията и по естествен път отиват в един по-друг свят. Това чувствително намалява отбранителните способности на страната.

Ако погледнем демографската криза, ние ще видим, че годишно през наборна военна служба трябва да преминават около 15-17 хиляди младежи, което при обучение за 6 месеца означава на смяна по 7,5 – 8 хиляди човека.

Някъде толкова в момента е недокомплектът на кадровата ни армия и материалните разходи за оборудване на казарми, помещения, всичко останало са еднократна инвестиция, която следващите години ще се връща при осъществяването на този вид обучение, допълни Милен Михов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене