Десетки почетоха в аванс света Марина край чудодеен бор в Сенокос

Жители и гости на село Сенокос се събраха край параклиса „Света Марина“ в  живописната природа под връх Пирин, за да почетат в аванс празника на светицата. Параклисът, изграден до магичен и вековен бор, посрещна поклонници, които запалиха свещ и се помолиха за здраве и благоденствие. Отец Яне отслужи празнична литургия и водосвет, след което поръси със светена вода всички присъстващи и благослови приготвения курбан.

Традиционно на празника се събират десетки, които вярват в разказите за това свято място и за това, че допреш ли се до бора, той те пречиства и изцелява. Присъстващите прегърнаха вековния бор, за да се заредят с нова енергия. Празникът бе уважен и от основния инициатор и дарител за построяването на божия храм – Апостол Апостолов, кмет на община Симитли.

Местните хора твърдят, че в клоните на чудодейния бор се вижда ликът на светицата. Заради това гости от страната и чужбина все по-често се качват в Пирин планина, за да стигнат до дървото с магнетична сила. Наблизо е открито преди години оброчище на света великомъченица Марина. Святото място пък е известно с дървото, което е на стотици години и притежава чудодейна сила. Дървеното стъбло е с над 3 метра обиколка, извисява се на над 10 метра височина. Клоните му са усукани в причудливи форми, в тях се „появяват“ митични образи и ликът на света Марина.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене