Внимание: Разкриха нови схеми за сексуална експлоатация – как работят „lover boy“ и „sexting“

През седмицата беше неутрализирана организирана престъпна група за трафик на хора, действала по доминиращ в момента метод

Нови схеми за въвличане на жертви с цел сексуална експлоатация. Измамниците се адаптират към развитието на технологиите, възползват се от анонимността, която дава интернет и стават все по-настъпателни при търсенето на потенциални жертви, предава БНТ.

През седмицата беше неутрализирана организирана престъпна група за трафик на хора, действала по доминиращия в момента метод „Lover boy“.

Полово разделение на жертвите няма. По-скоро биват подбирани според схемата, която избира престъпната група.

Според специалистите Благоевград е предпочитано място за разработването на методи за трафик заради ниския стандарт на живот на голяма част от населението, наличие на туристически дестинации и географското разположение.

Петър е въвлечен в схема за натиск „sexting“. При нея измамниците използват снимки или видеа, за да принуждават или изнудват жертвите си.

„Това, което се случи на мен и на много мои приятели е, че получаваш обаждане по Facebook, после започваш чат. Момичето започва да се показва, да се разголва, да казва, че много те обича и в един момент иска и твои голи снимки или клипове или да се покажеш онлайн да те види. В момента, в който това се случи, тя те записва, после получаваш обаждане и започват да ти искат пари. Сумите са от 1000, до 2000, до 3000 лв. Иначе казва, че този клип, кадрите, които си изпратил, ще бъдат пуснати във Facebook, в социалните мрежи, на твои близки“, разказва той.

В много от случаите трафикът на хора има връзка и с употребата на наркотици. Все по-актуални стават и така наречените меки методи на въвличане.

„Подлъгани от това, че ще изкарат бързо пари за наркотици, няма да им се налага всеки път да търсят под дърво и камък пари, по-лесно ще бъдат изкарани. Това е в техните глави в началото и за това и много от тях се измамват, един вид доброволно, казвам в кавички, да влязат в тази схема“, казва Магдалена Рахова председател на Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград.

„Наблюдава се и трайна тенденция трафикантите да изграждат емоционална връзка с потърпевшите лица, като не са изключение случаите на съвместно съжителство между трафикантите и лицата, които предоставят сексуални услуги. Поради тези причини се увеличава броят на жените, които се съгласяват да бъдат доброволно въвличани в трафика на хора с цел сексуална експлоатация“, допълва Любка Костадинова, секретар на Местна комисия за борба с трафика на хора в Благоевград

Така действа добре познания вече метод „lover boy“. Уязвимостта е общото между жертвите на различните видове експлоатация. Значителен брой от тях остават незабелязани, не подават сигнали и не влизат в статистическите данни като такива.

„За набиране и контролиране на жертвите се използват социални мрежи, мобилни приложения, а също така и за рекламиране на сексуалните услуги пред широк кръг от клиенти. Различни публикации в социалните мрежи или лична кореспонденция с извършителите могат да бъдат използвани с цел държане на принудително подчинение на жертвите“, предупреждава Любка Костадинова, секретар на Местна комисия за борба с трафика на хора в Благоевград.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене