Как да разгранича социален играч, който играе за развлечение от пристрастен играч?

Често мнозина играят онлайн игри за развлечение. Било то на безплатни игри или такива с истински пари. В повечето случеи, това е дейност, която играчите контолират, като за целта имат определен бюджет за хазартни игри. Ако искате да научите кои са най-добрите онлайн оператори за България, можете да видите тук.

За съжеление обаче, има някои играчи които развиват зависимост към хазартни игри, което в последствие им носи проблеми и неприятности. Прекоммерните залози могат да доведат до глеми загоби (не само печалби), трупане на дългове и финасови кризи. В теста по-долу има няколко въпроса свързани със симптоми, които са често срещани при проява на хазартна пристрастеност.

Тест за самооценка

Имам ли проблем с хазарта?  Отговорете на въпросите от теста по-долу относно пристрастяване към хазарта, за да определите дали проявявате признаците на хазартна зависимост.

Инструкции: списакът от въпроси е свързан с житейските преживявания, често срещани сред хора с хазартна зависимост. Моля, прочетете внимателно всеки въпрос и посочете колко често сте изпитвали едни и същи или подобни предизвикателства през последните няколко месеца.

Възможни отговори на всеки от въпросите по-долу са:

А) Никога Б) Рядко В) Понякога Г) Често Д) Постоянно

  1. Прекарвате ли много време в мисли за хазарт или планиране на хазартна дейност?
  2. Трябва ли да залагате с все повече пари, за да се чувствате развълнувани?
  3. Опитвате ли се безуспешно да намалите хазарта си?
  4. Чувствате ли се раздразнителени или неспокойни, когато се опитвате да ограничите хазарта?
  5. Лъжете ли близките си за хазартните ви навици?
  6. Хазартът смущава ли вашета работа, концентрация или връзки?
  7. Участвате ли в незаконни дейности, за да се сдобиете с пари за хазарт?
  8. Прибягвате ли до други хора да ви избавят от финансови проблеми поради хазарт?
  9. Чувствате ли безпокойство, тъга или вина за вашето хазартно поведение?

Самооценка:

Ако вашите отговори на всички въпроси се състоят само от А) и Б) – определено няма нужда да се притеснявате. Най-вероятно залагате изключително рядко, може би само в компанията на приятели или дори никога.

Отговори, които са смесица от А), Б) и В) – нещата са под контрол, но внимавайте да не ви се изплъзне. Понякога границата между залози за развлечение и прминаването към зависимост може да се премине неусетно. Ако имате повече отговори В), отколкото А) и Б), най-добре потърсете съвет от близки и приятели, спрете да залагате известно време и ако забележите симптоми на зависимост при спиране на игра, потърсете професионална помощ.

Ако вашите отговори съдържат Г) и Д), най-доброто решение е да потърсите професионална помощ възможно най-бързо. Първата стъпка е честно споделяне на проблема с най-близките около вас. Това е трудно, но е единственият начин за справяне с хазартна зависимост.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене