Стрелковото майсторство в ЛРС-Благоевград се поддържа традиционно с дружествено състезание

Преди три-четири десетилетия тези турнирите по ловна стрелба бяха на особена почит в ловната общност и се радваха на завидна популярност и интерес както сред ловците, така и за зрителите. Проблемът е по-скоро в годишните програми на ловните сдружения, като в плана за дейностите не бива да се подценява и това съпътстващо ловно мероприятие. Всичко е въпрос на организация, дисциплина и реклама. По-лесни за организация са вътрешно дружествените турнири с участието на отбори от съставните ловни дружинки.

ЛРС-Благоевград не отстъпва от тази традиция и поддържа огъня на емоционалната ловно-стрелкова надпревара. Стрелбището в м. „Тепавиците”, недалеч от парк „Бачиново”, наскоро отново се огласи от изстрелите на дружественото състезание, което се проведе в дисциплината „Скийт”.

Председателят на сдружението Иван Василев поздрави участниците, като разясни регламента и посочи смисъла и ползите от провеждането на такива надпревари. Участници и публика аплодираха точните попадения, а „сватбарските” салюти се изпращаха благосклонно, добронамерено и с колегиално разбиране.

Класирането от турнира на ЛРС-Благоевград показа и отчете добрите стрелкови умения на по-голяма част от състезателите. В крайното отборно класиране най-добре се представиха ловците от дружинката на с. Лешко – Йордан Мирчев, Владислав Цветков и Методи Цветков. На второ и трето място се класираха отборите на дружинките от Падеш и Бучино.

В индивидуалната надпревара призовите места заеха съответно Борислав Андонов, Валентин Томов и Спас Джигуров.

Проучването ми в осемте ловни сдружения от Благоевградска област показват, че не се използват пълноценно съществуващите ловни стрелбища, там където ги има, за организацията на ловно-стрелкови турнири. Преимуществено те са ангажирани най-вече за подготвителните курсове за млади и нови ловци, организирани от ловните сдружения.

Стрелбищата край парк “Бачиново” в областния град, край Разлог, Петрич и Сандански се поддържат добре и чакат организация и инициативи, които зависят от съответните ловни сдружения в Югозапада.

Безспорно най-добре уредения стрелкови комплекс е край Разлог по пътя за с. Бачево, който разполага със сектор за “Скийт” стрелба, бягащи силуети, за нарезно оръжие и за пистолети, с трибуна за зрители, с кокетна ловна хижа и гатер за обучение и състезания на ловни кучета.

Кузман Петров

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене