Внимание! Сериозен риск от пожари в следващите дни

Сериозен риск от пожари. Причината – високите температури, които на места ще надвишават 40 градуса. За това алармират синоптици този фон – по-голяма част от пожарите у нас са предизвикани от човешка немарливост, съобщава NOVA.

Според ръководителя на пожарната в Сливен Владимир Демирев пожароопасният сезон е започнал. „Причина може да е високата температура, съчетана с ниска влажност и постоянно духащ вятър. Човешката дейност е също важен фактор за пожари. Над 99% от пожарите са причинени от човек – небрежност, подценяване на обстановката, почистване и палене на отпадъци, нерегламентирани сметища до горски масиви“, oбясни той. И призова да не се изхвърлят цигари на нерегламентирани места, за да не се причини пожар по непредпазливост.

Междувременно Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за днес предупреждение от първа степен – жълт код, за високи температури в 19 области в страната. Очакваните максимални температури в низините там са за около и над 35 градуса. Това се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

Източник: НИМХ

Без жълт код за високи температури за днес са само областите в страната: София област, София, Перник, Кюстендил, Смолян, Добрич, Шумен, Варна и Бургас.

Сряда

За 12 юли, сряда, още от днес Националният институт по метеорология и хидрология издаде предупреждение от първа степен – жълт код, за високи температури в цялата страна. Очакваните максималните температури за утре са за между 34 и 39 градуса.

От НИМХ съобщиха вчера, че започна гореща седмица в България. Времето през нея в страната ще е предимно слънчево и температурите ще се повишават.

Четвъртък и петък

Най-горещите дни през тази седмица ще са четвъртък и петък, когато температурите в цялата страна ще са по-високи от климатичните норми.

Събота и неделя

В събота и неделя, със слабо захлаждане, ще има временни увеличения на облачността, но вероятността за валежи е много малка.

Източник: НИМХ/ Димитрина Ветова/БТА/ NOVA

Внимание! Сериозен риск от пожари в следващите дни
Внимание! Сериозен риск от пожари в следващите дни

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене