Благоевградчани залагат на българското качество, въпреки по-високите цени

105157-pazar-zelenchuci-01Очаква се през месец октомври цените на плодовете и зеленчуците да се повишат. До момента тържищните цени на зарзавата се запазват. Купувачите в Благоевград залагат на българското качество, въпреки по-високите цени.

В края на лятото цените на плодовете и зеленчуците остават относително стабилни, въпреки лошата година. Няма промяна при цените на картофите, зелените и червените чушки, кромид лукът, зелето, тиквичките, морковите, карфиол, розовите домати, празът, ябълките и прасковите. С 10 стотинки са поскъпнали лимоните, бананите, гроздето без семки и крушите.

„В сезона на чушките съм свалил много цените. Не защото са скъпи, а защото народът нема пари”, каза търговецът Мирчо.

Заради лошото време и обилните валежи, продукцията е намаляла драстично, а това, което е останало е с влошено качество. Повече от половината от стопаните изчисляват, че продукцията с лошо качество представлява 2/3 от цялото им производство.

 „Тази година е калпава, нямаше продукция…”, обясни търговецът.

Тенденциите при движението на цените през октомври обаче са разнопосочни.  Очаква се оранжерийните краставици, домати и чушки да поскъпнат. Цитрусите и бананите също. Но пък цената на кромид лукът, морковите и картофите ще се запаси относително стабилна.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене