Смъртоносна заплаха: Опасен вирус се разпространява в Европа

.

Издадено е спешно здравно предупреждение за това, което е описано като най-голямата заплаха за общественото здраве в момента, заради новите случаи на Кримска-конго хеморагична треска.

Вирусът на Кримска-конго хеморагична треска се предава на хората чрез ухапване от заразени кърлежи или чрез пряк контакт с кръв или тъкани на заразени пациенти или животни. Той причинява при хората тежко заболяване с фатален край, стигащ до 30% от случаите.

Новите случаи на убийствения вирус се разпространяват в Европа, като експертите предупреждават, че той може да достигне Обединеното кралство. Той е описан като най-голямата заплаха за общественото здраве в момента, след като избухна в Ирак и Намибия.

Кримско-конгоската хеморагична треска (ККХТ) е причинила два смъртни случая в Пакистан, като няколко случая са регистрирани и в Испания. Миналата седмица вътрешни лица разкриха, че е „много вероятно“ скоро да има случаи в Обединеното кралство „в някакъв момент чрез нашите кърлежи“.

Заболяването се причинява от Nairovirus, състояние, което се разпространява от кърлежи и според Световната здравна организация (СЗО) и има смъртност между 10 и 40 процента.

Обикновено състоянието се среща в малки стадии в Африка, на Балканите, в Близкия изток и в Азия, съобщава „Експрес“. Възможно е обаче болестта да излезе от обичайните си територии и да се насочи към такива като Великобритания и Франция поради климатичните промени.

Симптоми на Кримско-конгоската хеморагична треска

Сред симптомите на вируса са главоболие, висока температура, болки в гърба и ставите, болки в стомаха и повръщане. Често срещани са и зачервените очи, зачервеното лице, зачервеното гърло и петехиите (червени петна) по небцето.

В тежките случаи, предупреждава СЗО, се срещат жълтеница, промени в настроението и сетивно възприятие. С напредването на заболяването могат да се наблюдават големи площи с тежки синини, силно кървене от носа и неконтролируемо кървене на местата на инжектиране, което започва на около четвъртия ден от заболяването и продължава около две седмици.

При документираните огнища на ККХТ смъртността при хоспитализираните пациенти варира от 9 % до 50 %. Дългосрочните последици от заразяването не са проучени достатъчно добре при оцелелите, за да се определи дали съществуват специфични усложнения. Възстановяването обаче е бавно.

Съобщени смъртни случаи

Съобщава се, че през миналата година Ирак е водил сериозна битка с болестта, като между 1 януари и 22 май са регистрирани 212 случая. От тях 169 са докладвани само между април и май.

Агенция Франс прес допълва през май, че досега през 2023 г. са регистрирани още почти 100 случая – и 13 смъртни – които се дължат на заболяването в Ирак.

Източник: https://www.mirror.co.uk/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене