Зоокът в Белица привлича почиващи

Ако сте решили да прекарате няколко дни сред красива природа и интересни животни, посетете община Белица. По пътя към Парка за мечки със сигурност ще ви направи впечатление едно райско кътче, където можете да си починете, да опитате вкусни специалитети и да се порадвате на екзотичните животни, нехарактерни за нашите географски ширини. В добре направени заграждения можете да видите разхождащи се любопитни щрауси, грациозни пауни, срамежливи гълъби, наперени фазани и други пернати обитатели.

Зоокътът съществува от 2020 година, като най-впечатляващите животни, които привличат вниманието на посетителите, са двата едногодишни щрауса – мъжки и женски. Преди около две години, екзотичните птици са били десетина, но глутница кучета ги е нападнала и сега са останали само два екземпляра. След около година и половина се очаква да имат и поколение.

„Щраусите не се отглеждат трудно, но винаги трябва да си много внимателен, защото, освен доста любопитни, те могат да бъдат и опасни. Развиват скорост от около 40-60 км в час, когато тичат. Шутът им също е много опасен, защото имат добре развит огромен нокът, с който могат да убият животно без проблем. Затова трябва да се наблюдават от далече“, коментира за Радио Благоевград Алекси Зотев, собственик на зоокъта.

Той обясни, че щраусите се хранят със специална храна, в момента младите птици тежат около 80 – 90 кг, растат до около тригодишна възраст, когато могат да стигнат и до 3 метра височина. Добре е посетителите да не ги хранят, защото човката на птиците е много силна и не са изключени инциденти.

Едно щраусово яйце отговаря на около 28 кокоши яйца, много по-калорични са, тежат около 1500-1600 грама едното. Имат много здрави черупки, които се дупчат доста трудно. Щраусите са дълголетни животни, живеят до около 50 години, а през зимата се радват на снега и могат да понесат температури до минус 22 градуса.

В райското кътче се отглеждат още пауни, фазани, гълъби, гугутки и други животни.

„Пауните са малко своенравни и сложни за отглеждане. Борят се за територия и в размножителния период мъжките са малко по-агресивни. В момента имаме около 15 яйца от тях. Когато има по-силен шум от коли и други дразнители, започват да издават специфични звуци. Засега хората не посягат на животните, само им се възхищават, радват им се“, сподели още Алекси Зотев.

Намерението му е в бъдеще да разшири зоотъка с още животни – зайци, интересни породи кокошки, лебеди, които ще плуват в свое езеро.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене