Петър Колев: Преброяването в Северна Македония е брутален фалшификат!

По всичко възможни параграфи се опитва да бъде забранено да бъдеш българин, добави той

Всичко съм очаквал, но че ще бъда свидетел на такъв брутален фалшификат в 2022 г. в една държава, която претендира и ние всички, като нейни граждани искаме да бъдем част от европейската общност, това не можех и да си го представя.

Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ по bTV Петър Колев от партия „Граждански демократичен съюз“ в Северна Македония по повод преброяването на населението в Северна Македония, при което стана ясно, че 3504 граждани са се обявили за българи.

В момента на обявяването на резултатите българите изобщо не бяха споменати. Покъсно директорът на статистическата служба Апостол Симовски на въпрос на bTV каза, че те представят само етническите общности, които са част от конституцията.

„Ако погледнете цифрите, единствената общност в С. Македония, която има 2,5 пъти увеличение за последните 20 г. това е българската общност – от 1004 души е станала 3504, докато абсолютните бройки на населението в С. Македония намаляват“, добави Колев.

По думите му в С. Македония по всичко възможни параграфи се опитва да бъде забранено да бъдеш българин.

„За всички общности бяха посочени данните от хората, които живеят в чужбина. Само за българската общност данни за това колко българи от С. Македония живеят в чужбина нямаше“, заяви още той.

„Очаквам реакция от България и се надявам след това преброяване българското общество наистина осъзнава какво е отношението към българската общност в С. Македония и каква е официалната политика на македонската държава към тази общност“, добави Колев.

  • blitz.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене