Тунел „Железница“ ще е готов през декември

Тунел „Железница“ се очаква да бъде пуснат за движение през декември, заяви в „Денят започва“ регионалният министър Андрей Цеков. Той уточни, че теоретично е възможно да се спази срокът, обявен от предшественикът му – през август, но тогава няма да са привършили работите по укрепването на свлачището и ще се налагат непрекъснати ограничения в движението, което само би затруднило трафика.

Предвиждат се увеличения за заплатите на служителите в МРРБ, АПИ, БГТОЛ и ДНСК, каза още регионалният министър. За ДНСК и БГТОЛ повишението ще е 20%.

„Там има хроничен проблем със заплащането на хората. Както в тол управлението, така и в ДНСК – и то най-вече касае хората на терен – инспекторите, които следва да проверяват незаконните съоръжения и служителите, които следят за винетки на пътя. Тези хора работят на заплати между 900 лв. и 1100 лв. и тук остава въпросът как може да е ефективен един такъв служител като той едва осигурява минималното за своето семейство? Увеличението ще бъде насочено към повишение на най-ниските заплати и ще е първа стъпка от реформата на системата, по която оценяваме труда на хората, които извършват контролна дейност“, каза той.

Регионалният министър заяви още, че е отворен за диалог с превозвачите относно по-високите пътни такси за камиони и автобуси. Намира за разумно предложението им за гъвкави тарифи за товарния трафик и по-ниски такси за движение през нощта.

„Това е добър подход, тъй като по този начин освобождаваме пътищата за товарен трафик – през нощта пускаме основно товарен трафик, когато няма много нормален трафик“, посочи Цеков.

Отстраненото ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“ е опитало прибързано да придвижи обществени поръчки за 4,7 млрд. лв. в първите дни на новия кабинет и това е една от причините за смяната му, заяви Андрей Цеков. В тези действия той вижда нездрави интереси.

„Тези поръчки са обявени през февруари. До май няма действие между тях и изведнъж между 2-ри и 6-и юни, когато става ясно че ще има редовен кабинет, се отварят техническите оферти, а те са по 500-900 страници всяка. Изчитат се в рамките на няколко денонощия и започва да се прави класиране по цена. Това обикновено отнема на АПИ около 18 месеца да го свърши. Сега, в порив на осъзната отговорност, че трябва да свърши нещо за два дни, което обикновено се върши за 18 месеца, подозирам не клопка, а нездрави интереси в това“, посочи той.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене