Красивото райско кътче в долината на река Бистрица между селата Абланица и Вълкосел

Село Боголин се намира в Западните Родопи, на няколко километри от гръцката граница. Разположено е в долината на река Бистрица между селата Абланица и Вълкосел. То попада в историко – географската област Чеч.

Преданието за основаването на селото разказва,  че Боголин води началото си от съседното село Вълкосел. Според него във Вълкосел живеел човек с прозвище Чумаря, който избягва от там и се заселва на това място. Затова, че избягал, е наречен Бегалин Чумаря и така дава името на селището.  Според  друго предание името на селото произлиза от Бог Лин.

На 19 век  Боголин е мюсюлманско село в Неврокопска каза на  Османската империя. В „Етнографията на вилаетите Адрианапол и Салоника”, издадена в Константинопол в 1878 година и отразяваща статистиката на мъжкото население от 1873 година, Боболина е посочено като село с 12 домакинства  и 28 жители мюсюлмани. Съгласно статистиката на  Васил Кънчов към 1900 година Боголин е българо – мохамеданско селище. В него живеят  65  българо – мохамедани в 13 къщи. Според Стефан Веркович към края на 19 век  Боголин има мюсюлманско мъжко население 40 души, което живее в 12 къщи

През  1899 година селото има население 158 жители според резултатите от преброяването населението на Османската империя. Според  Димитър  Гаджанов в  11  916  година в Абланица, в Боголин и Крибул живеят  1692 мюсюлмани.

В селото има основно училище, което се казва „Св. Паисий Хилендарски”. То е открито на 15 септември 1926 година. Първият учител в селото е Ангел Стефанов Стойлков от село Узем. След него пристигат Апостол Василев Георгиев от Петрич , Костадин Георгиев Денев, Георги Петков Панайотав и други. През същата година е избрано училищно настоятелство, което осигурява класни стаи, снабдява го с учебници, шкафове, сметало и принадлежности.

От 1970  до 1990 година директор на училището е Георги Николов Попов. От 1990 година до сега директор е Красимир Недков Даутев от Боголин.

През 1993 година училището е преобразувано от начално в основно.

Кмет на село Боголин е Бисер Емилов Караилиев.

С. Боголин – крепост Градище

Късноантична крепост „Градище” се намира на едноименния хълм, на 1.17 км. северно по права линия от центъра на село Боголин. Разположена е върху заоблено възвишение, спускащо се на юг с две тераси, с площ над 10 дка. Оградено е от Търговското дере и долината на река Бистрица. По ръба на източната страна се очертава зид, граден от ломени камъни, споени с хоросан, смесен със счукана тухла. Може да се проследи на  дължина около 15 м. Има широчина 1.3 м. и е запазен на височина до 1 м. Във  вътрешността, на места има струпани камъни от разрушени основи, а до тях ями, копани от иманяри. През миналото площта на крепостта се е обработвала и отделните парцели са оградени със зидове. Съществувала е в периода 4 – 5 век.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене