Паркът в Гоце Делчев – оазисът за жители и гости на града

Допреди няколко години жителите на град Гоце Делчев мечтаеха спомените им за централния парк да станат отново реалност. Те искаха емблематичното място за поколения неврокопчани да върне блясъка и славата си от 70-те и 80-те години на миналия век. Да има там пак фонтани, детски площадки, пейки, беседки, фигури на животни, много зеленина, поддържани алеи, чистота, спокойствие и релакс. И това вече е направено. Общината и кметът Владимир Москов положиха сериозни усилия и през 2009 г. бе спечелен проект по Оперативна програма „Регионално развитие”. Стойността му бе 8 544 759,57 лв. и с тези пари се направи цялостна реконструкция и обновяване на „белия дроб” на града, чийто патрон е великият революционер Гоце Делчев.

Парк-ГДелчев (4)

 

Паркът, който е с площ от 56 декара, бе открит тържествено в този му вид през 2012 година. Градският зелен оазис вече 11 години е емблема на населеното място, любимо място за разходки, забавление и отдих на местните жители и на гостите. Той е основен елемент от екологичната градска среда. Градският парк е обособен в две части – едната е решена в класически стил от тридесетте години, а другата – в пейзажен стил от средата на XX-и век. В парка са изградени изкуствено езеро, фонтан и беседка за отдих на разхождащите са в него. За децата са предвидени специално обособено и оборудвано място за фитнес на открито, както и площадка за игра. На територията на парка има още ресторант, чешма и обществена тоалетна. За велосипедистите е обособена велоалея на територията на парка. В градския парк могат да бъдат видeни декоративни дървесни видове като японска магнолия, японска вишна, червен конски кестен, атласки и хималайски кедър. Реализирането на този проект промени коренно облика на Гоце Делчев. Днес всички се впечатляват от парка в град Гоце Делчев.

 

Истината е, че красотата винаги привлича. Така се случва и с градския парк в Гоце Делчев, който непрекъснато намира нови и нови последователи и почитатели. Няма турист от страната и чужбина, който да не стъпи там и да не се възхити от този пристан на спокойствието и красотата. Интересът през тези вече 11 години не секва и от различни институции, училища, неправителствени организации. Провеждат се все повече културни прояви там – концерти, пленери, конкурси, състезания. Често се правят кампании за засаждане на фиданки и за обогатяването на видовете цветя, храсти и дървета в зеления оазис. Засаждат се стотици дървета от видовете смърч, бял бор, дъб и шестил /млечен явор/. По-голямата част от тях са поставени на мястото на старите, сухи и опасни дървесни видове. Отговорниците и работниците тук се грижат ежедневно за зеленината. Те са улеснени и от изградената поливна система, чиято гаранция е 20 години.

 

„Да засадиш дърво в земята, откъдето са твоите корени е емоция и дар. Това е символ на връзката ни с нашия роден край”, твърдят ентусиасти, които провеждат кампании по обогатяване на дървесните видове и на цветята в парка. Сред най-харесваните неща в парка е фонтанът, край него обичат да сядат и отдъхват представители на всички възрастови групи. Преди време в анкета точно фонтанът спечели класацията за най-одобряваното място в зеления кът. Детските площадки, пейките и кошчетата, тревните площи, както и осветлението също са много харесвани от посетителите. Напливът от хора към зеления оазис е ежедневен. Защото красотата винаги привлича…

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене