Андрей Новаков свиква областно събрание в Сандански този понеделник

Нов пламък в ГЕРБ Благоевград

След спорната номинация на Емил Кехайов за областен управител, партийците в Благоевградско се оживиха. Спорно е дали тя или номинационните събрания, които партията започва този месец във връзка с местните избори, дадоха по-силен тласък за активност на забравени гербери. На националното събрание на ГЕРБ във Велико Търново, Бойко Борисов отявлено демонстрира симпатии и близост с областния координатор на партията в Пиринско, Андрей Новаков, който неслучайно свиква областно събрание именно в Сандански този понеделник.

По-запознатите знаят, че Емил Кехайов е от тамошната структура, но не е особено долюбван в нея, като се твърди, че напрежението от номинацията му е дошло именно от там. Явно Новаков е решил да затвърди позиции и да покаже твърда ръка в навечерието на кметските избори.

В ГЕРБ Сандански всичко изглежда подредено и ясно, след като Георги Георгиев си гарантира място в Народното събрание и беше съставено правителство, а общинския ръководител Стоян Стоев се дръпна в очакване на местните избори. Очаква се основните номинации да са те двамата, но не изключваме от възможностите да бъде издигнат и кандидат, който до момента не е участвал в активния партиен живот на ГЕРБ в града. Под сурдинка в Сандански се говори, че лидерът на РЗС Яне Янев търси подкрепа от Бойко Борисов, за да бъде подкрепен от ГЕРБ за местните избори. ГЕРБ срещат мощна конкуренция в лицето на Марио Костурков, който прави сериозна заявка за кметския стол, но въпреки всичко Атанас Стоянов остава на върха в кметската надпревара в община Сандански.

До преди година-две се смяташе, че ситуацията в ГЕРБ Петрич е спокойна и там драми с кандидата за кмет на общината за предстоящите избори няма да има. Но вече за никого не е тайна, че настоящия кмет Димитър Бръчков е в немилост от своите съпартийци на областно ниво и в централата на партията в София. Голяма част от ядрото на ГЕРБ също не са съгласни с методите на работа на Бръчков и вече гласно изразяват негодуванията си. Самият той даде не малко поводи за да се стигне до тук. Като най-пресен пример за партийните му лутания е „отсвирването” на Росен Желязков и появата на Бръчков на тържеството в Гоце Делчев, рамо до рамо с президента Радев и човека на Радев за областта – Николай Шушков. От година и половина Бръчков не крие топлите си отношения с тройката Радев – Шушков – Копринков. Неистово се опитва да бъде кандидат за кмет от инициативен комитет, подкрепен от триото и по този начин да се освободи от клещите на ГЕРБ. Най-сериозен негов вътрешно-партиен опонент е бившият депутат от партията на Борисов – Георги Динев. Противно на очакванията, че след мандат в НС Динев ще се дръпне от политиката, се оказа, че не е спирал да участва активно в политическия живот в областта и остава с добри позиции сред актива на ГЕРБ. Почти сигурно е, че Борисов ще предприеме рокада в общината и като кандидат за кмет от ГЕРБ ще излезе Георги Динев, който успя да запази своето влияние сред герберите в южния град. Динев е част от Областното ръководство на партията и един от най-близките хора на областния координатор и евродепутат Андрей Новаков. Медийните публикации сринаха драстично доверието на кмета Бръчков с петричката общественост. Репортери го преследват под дърво и камък, за да направи публичен тест за наркотици. Освен това за него се знае, че срещу него се водят десетки досъдебни производства, които може всеки момент да му изиграят лоша шега.

В Банско, Александър Мацурев продължава да е единственото разпознаваемо лице на ГЕРБ и въпреки опитите на отцепници да се вклинят в изградената структура, той си остава най-реалната опция за кандидат за кмет от ГЕРБ. В града под Тодорка се коментира, че политическата формация „Сдружението“, което гравитира около братята Иван и Йордан Еринини с прякор Джипсовете имат намерението да върнат на кметския стол Георги Икономов. Ще се кандидатира ли отново Иван Кадев за кмет на Банско, остава загадка.

Номинационните събрания в Разлог ще изиграят доста важна роля. От тях се очаква да разберем дали екскмета Красимир Герчев ще участва в номинациите и дали Борисов ще трябва да избира своя кандидат между него и настоящия изпълняващ длъжността – Венцислав Гърменов или зам.-кмета Иван Гюров, който е дал 100% заявка, че ще се пуска в кметската надпревара от инициативен комитет и ще очаква подкрепа от ПП ГЕРБ. Като основен конкурент на ГЕРБ в Разлог се кодира д-р Румен Кондев, който има голям шанс сред избирателите в общината.

Симитли е единственото място, безапелационен остров на ГЕРБ. Апостол Апостолов остана верен на Борисов, не се заигра с новите власти и не се изкуши от ПМС-тата на служебните кабинетите. За разлика от други кметове, които „пристанаха“, кметът на Симитли си гарантира следващ мандат без драми и колебания да бъде подкрепен от ПП ГЕРБ.
Бизнесменът Павел Стоименов ще бъде кандидат за кмет на Симитли, като дава заявка в социалната мрежа, че има желанието да промени управлението на общината с нов кмет и нови общински съветници. Все още не се знае от коя политическа партия ще бъде конкурентът на Апостолов и каква програма е подготвил за развитие на общината.

В Благоевград към момента има заявка за поне десет кандидата за кмет, което е сигурна заявка, че кметът на областния град ще бъде избран на балотаж. Илко Стоянов, Томов, Байкушев, Шушков, Камбитов са само част от претендентите. В редиците на ГЕРБ има големи бружения за вътрешно-партийна кандидатура. На номинационното събрание се очаква най-голяма подкрепа да съберат Росица Димитрова и Илиян Георгиев. Назначени в общината от кмета Илко Стоянов се подготвят да го номинират за кандидат от ГЕРБ или подкрепен, което означава, че ПП ГЕРБ за поредни избори няма да има кмет на Благоевград. Актива на ГЕРБ в Благоевград е категоричен, че иска партийна кандидатура в лицето на инж. Росица Димитрова, в противен случай ще предпочете Атанас Камбитов пред Илко Стоянов за кмет на областния град.

За всички е ясно, че последната дума отново ще има Бойко Борисов.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене