Над 50% от асансьорите в Пиринско са потенциални убийци

106888-asansioriПовече от половината асансьори в Югозападна България са потенциални убийци. Това показват резултатите направени от инспекторите на регионалната дирекция за метрологичен и технически надзор.

„Заради зачестилите случаи на инциденти с асансьори, от Държавната агенция за метерологичен и технически надзор, стартираха проверки в цялата страната. В Югозападна България само за седмица са спрени десетки асансьори“, каза Нели Карипова, началник отдел ДАМТН – Благоевград.

От проверени 36 асансьора 19 трябваше да бъдат спрени. Това е повече от 50%, което говори, че контролът не е бил достатъчно ефективен и не са добре нещата в тази сфера Сред спрените в областта, са асансьорите в болниците в Сандански, Петрич и Гоце Делчев.

„Благодарение на бързата намеса на ръководството на болницата в Сандански и на балнеосанаториума там 3 от асансьорите бяха пуснати веднага. В санаториума остана един спрян. Другите спрени асансьори са в болницата в Петрич, в болницата в Гоце Делчев, има спрени и в болницата в Дупница, на община Дупница също бяха спрени асансьори, в жилищни блокове също“, допълни още Нели Карипова.

Днес бе извършена показна проверка на асаньорните съоръжения в Благоевград, съвместно с инспекторите от техническия надзор и медии.

„Проверяват се защитите, които са монтирани на самия асансьор, общо състояние на асансьора, състояние на въжетата на машината, която задвижва асансьора. Всеки асансьор има редица защити, част от които се намират в кабината, други се намират в машинното помещение, под и над асансьора. Всяка една от тези защити трябва да функционира изправно“, каза Александър Йовкин, инспектор ДАМТН – Благоевград.

Поддържащите фирми в Югозападна България са 10, а асансьорните съоръжения над 1 500. Най-честите констатирани нарушения са тежко състояние на кабелите, липса на добра осветеност и проблеми с триещи шайби.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене