След приключване на ремонта на открития пазар в Благоевград, мястото ще бъде обособено и като пространство за различни събития

След приключване на ремонта на открития кооперативен пазар в Благоевград, мястото ще бъде обособено и като пространство за различни събития. Това каза на пресконференция днес кметът на Благоевград Илко Стоянов.

Ремонтните дейности започнаха официално през септември миналата година, но реално по пазара се работи от началото на годината. Забавянето идва от идеята, която се е появила впоследствие, а именно пространството да се облагороди, модернизира и да изпълнява и допълнителни функции, освен търгуване със стоки в пазарните дни сряда и събота, каза Илко Стоянов. Това е с мисъл в перспектива, не просто да се извърши ремонт, а мястото да бъде оживено, да има възможност за провеждане на различни събития и да кореспондира с бъдещото изграждане на православен храм в района, поясни кметът.

От години съществува идеята в района на пазара в Благоевград да бъде изграден нов храм. Сред причините е и фактът, че възрожденската църква „Въведение Богородично“ е единственият по-голям храм в централната градска част. През ноември миналата година Общинският съвет в Благоевград взе решение, с което бе дарен общински поземлен имот в района на пазара на Неврокопската света митрополия, с цел изграждане на бъдещия храм.

Очаква се ремонтните дейности по открития кооперативен пазар да приключат до края на юли. В момента се изгражда покривна конструкция, с което пазарът да не бъде изцяло на открито, монтира се модерно осветление, мястото ще бъде подходящо за разходка, събития, дори концерти, каза още Илко Стоянов.

На днешната пресконференция кметът на Благоевград коментира и напредъка по изграждане на две индустриални зони в града. Едната от тях се предвижда да е в района на село Зелен дол, а другата, която ще бъде високотехнологична, в района на парк „Македония“. Изграждането на индустриалните зони е сред приоритетите на общинското ръководство, тъй като е пряко свързано с развитието на града, посочи Стоянов и допълни, че предстои да се вземат още няколко важни решения в тази посока на сесии на Общинския съвет.

От понеделник общината ще има още един заместник-кмет, стана ясно още на пресконференцията. За икономическото развитие и управление на собствеността ще отговаря Анита Коцелова, която през януари 2022 г. бе назначена за заместник-областен управител на Благоевград от квотата на партия „Има такъв народ“ и в продължение на няколко месеца изпълняваше тази функция. Била е и народен представител в 46-ото и 47-ото Народно събрание.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене