Кръгла маса на тема: „Борба срещу расизма, дискриминацията и ксенофобията. Повишаване на осведомеността на обществото относно основните човешки права“ се проведе в Благоевград

Кръгла маса на тема: „Борба срещу расизма, дискриминацията и ксенофобията. Повишаване на осведомеността на обществото относно основните човешки права“ се проведе в Благоевград на 26 юни. Тя е втория форум по проект №BGLD-3.002-0015 „Интегрирани мерки за приобщаване и овластяване на ромите в община Благоевград“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021.

Приветствие към участниците отправи Мария Петрова, зам.-кмет по икономика, финанси и европейски проекти при Община Благоевград. В изложението си г-жа Петрова въведе присъстващите в тематиката и необходимостта от осведоменост, като допълни, че:„Всеки един от нас е различен и с това животът ни е по-пъстър и по-хубав. Можем да принадлежим едновременно към различни групи в зависимост от пола си, възрастта, език, култура, образование, етническата и политическата принадлежност. Ние не можем да избираме родителите си, държавата, времето, в което да се родим, цвета на кожата и на очите си, но сме свободни да се образоваме, да се усъвършенстваме, да развием дарбата, която ни е дадена, да бъдем добри и дисциплинирани. И да изпълняваме гражданските си задълженията, за да бъдем полезни за обществото, да работим и творим за нашето духовно израстване. И този наш избор ще ни помогне да се справим и преборим със стериотипите и предрасъдъците.“

На кръглата маса присъстваха експерти от различни институции: социални, образователни, представители на академичната общност, неправителствени организации и журналисти, модератор на срещата бе д-р Мирела Кючукова. В първия панел на срещата бяха дискутирани правните аспекти на проблематиката, законодателните промени през последните години и нуждата от повишаване осведомеността на обществото относно основните човешки права. В нея активно се включиха Миглена Бачева, експерт по етническите и интеграционните въпроси, Здравко Андонов, юрист и Миглена Михайлова – Сдружение „Л.И.Д.Е.Р – Личности идеи и действия за ефективни решения“.

Във втория панел акцентът бе поставен върху добрия пример в семейството, детската градина и училището за преодоляване на стереотипи и предразсъдъци у подрастващото поколение. Христина Маркова, учител в ДГ №8 „Вечерница“, гр. Благоевград акцентира върху ролята на изкуството (музика, рисуване, творчество) в изграждането на сплотена и уважаваща другия общност. Мария Спасова-Лучкова, начален учител в III ОУ „Димитър Талев“ представи работата си с мултикултурен клас и прилагането на иновативни образователни методи за формиране на позитивно интеркултурно взаимодействие. Светла Борисова, преподавател по български език и литература от II ОУ „Димитър Благоев“, презентира „Заедно в доброто“. Участниците имаха възможността да се запознаят с училищната практика за обединяване на учениците в различни благотворителни каузи за подкрепа на местната общност.

Обърнато бе особено внимание върху ролята на родителите за включването в образователния процес и нуждата от специалисти: здравни, образователни, трудови и младежки медиатори, които подпомагат уязвимите групи за активно образователно, социално и трудово включване. По темата за трудовата заетост отношение взеха Станислава Поповска – директор на Дирекция „Регионална служба по заетостта” – гр. Благоевград и Мария Янкулова – Директор на дирекция „Бюро по труда Благоевград“. Те насочиха вниманието към конкретни институционални механизми на Агенцията по заетостта, чрез които се стимулира трудовото участие на безработни лица от уязвимите групи и се мотивират работодателите да ги наемат дългосрочно.

В края на срещата бе представена изложба от фотоси под надслов „Да открехнем вратата“. Тя разказва истории на роми, започнали работа по програми за насърчаване на заетостта, финансирани по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и по Националния план за действие по заетостта. Чрез нея се популяризира работата и ролята на ромските, здравните, образователните и младежките медиатори за икономическото активиране на хората от ромската общност. Част от таблата представят практикувани от тях занаяти, разкриват красотата на техните обичаи, традиции и празници и съкровения свят на техните разбирания и мечти.

В заключение участниците се обединиха около идеята, че за да се ограничават проявите на расизъм, дискриминация и ксенофобия е необходимо да се преодоляват стереотипи и предразсъдъци чрез осъзнаването и активната работа на семейството, училището и подкрепящите институции. От изключителна важност е използването на иновативни модели и практики в образователната, социалната и трудовата сфера. Информираността по проблема и начините за действие в случай на расизъм, дискриминация и ксенофобия са съществени. Важна е ролята на подобни форуми, които изострят вниманието на обществото и спомагат за формиране на отговорна гражданска позиция.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене